Spør Teddynauten!

Har du alltid lurt på om det er dag og natt i verdensrommet eller hvor mange som har gått på månen?

Hvem kan sende inn spørsmål?

Har du barn i barnehage eller i skole, eller lurer du på noe om verdensrommet, send inn spørsmål til teddy@spaceshipaurora.no

Du kan også som lærer samle sammen spørsmål elevene dine har og sende inn til meg! 🙂 Jeg vil gjerne svare på spørsmål fra deg.

Her kan du lese noen av de tidligere innsendte spørsmål jeg har svart på:

Hvor blir lyset av før det når jorda?

Sollyset er alltid der, også i verdensrommet, selv om vi ikke klarer å se det så godt der. Vi ser det bare når det treffer noe som kan reflektere lyset.

Hvorfor er det mørkt i verdensrommet og lyst på jorda?

Rundt jordkloden vår har vi noe som kalles atmosfære. I atmosfæren er det mange vanndråper, mye støv og gasser. Når sola skinner på atmosfæren vår og solstrålene treffer vanndråpene og støvet, og alt det andre, blir lyset spredd i alle retninger. Det er grunnen til at det blir lyst på jorda, og vi kan se alle de flotte fargene.

I verdensrommet er det mye tomrom fordi det er så stort. Det er ikke så mye lyset kan reflekteres fra. Reflektere betyr at lyset treffer noe (for eksempel vanndråpene) og blir spredd utover. Månen vår har ingen atmosfære, så der blir det ikke like mye lys som på jorda. Men når vi ser opp på månen ser vi sollyset som reflekteres fra bakken på månen. Det er derfor månen skinner så klart.

Kan man lage kunstig tyngdekraft i et romskip?

Gravitasjon, eller tyngdekraft, er den krafta som trekker oss ned mot jorda, så vi ikke flyr av gårde. Når vi kommer ut i verdensrommet, viker ikke denne krafta lenger. Vi blir vektløse. Ennå har ikke menneskene klart å lage et romskip som har kunstig gravitasjon. Kanskje når dere blir voksne, kan dere bli ingeniører eller astronauter og finne ut hvordan vi kan lage romskip som kan slå på en kunstig tyngdekraft. Det hadde vært veldig kult!

Hva skjer med tårene til en astronaut når han er i verdensrommet?

Når vi mennesker gråter, renner tårene nedover kinnet til de faller av. De renner nedover på grunn av tyngdekraften. Ettersom det ikke er noen tyngdekraft i verdensrommet renner ikke tårene nedover, de blir liksom sittende fast i øyet til astronauten. Om han eller hun gråter mye, vil det til slutt bli en stor boble av tårer liggende ved øyet, til det tørkes bort. En astronaut har filmet dette, her går det an å se hva som skjer https://www.youtube.com/watch?v=P36xhtpw0Lg

Hvordan produseres det nok strøm i et romskip?

Det er hovedsakelig to måter de produserer strøm på i et romskip. Den mest vanlige er at romskipet har solcellepaneler som produserer strøm. Men det vil nesten alltid være slik at romskip av og til befinner seg i områder der det ikke er sollys, f.eks. i skyggen av jorda. Derfor har de med spesielle batterier som lades når de har sol, og som gir strøm til astronautene når det ikke er sollys.

Den andre metoden som brukes til å produsere strøm i verdensrommet er å bruke et lite kjernekraftverk (atomkraftverk). Et slik kraftverk tar med et drivstoff fra jorden. Den vanligste drivstoffet heter Uranium-235. Dette drivstoffet produserer varme når man brenner det i spesielle reaktorer. Denne varmen kan igjen utnyttes til å lage strøm.

Det eneste romskipet der det bor mennesker i dag heter Den Internasjonale Romstasjon (International Space Station – ISS). Der bruker de solcellepaneler og oppladbare batterier.

Kan man gå på gass-planeter?

For et interessant spørsmål. Gassplaneter, som Jupiter, har ingen fast overflate, så vi ville bare falle inn i planeten hvis vi forsøkte å lande der. Inne i planeten kan det finnes en fast kjerne, men der er tyngdekraften så sterk at den ville knust hva som helst som kom dit. Det er nok ikke lurt å dra på ferie til en gassplanet.

Hvordan krympet de deg (før du ble sendt opp med raketten)?

Heldigvis er jeg laget av mykt materiale og det er mye luft inne i stuffingen min. For at jeg skulle krympe nok sugde de ut all luften fra meg og jeg ble liten nok til å få plass i raketten. Det var litt rart å være så liten, men heldigvis ble jeg som før igjen etterpå når de slapp lufta inn igjen.

Hvor mange galakser er det i verdensrommet?

Fordi vi ikke har teleskoper som klarer å se langt nok ut i verdensrommet har ikke forskerne klart å telle hvor mange galakser som finnes, men de tror at det kan finnes over 200 milliarder galakser i verdensrommet.

Hvor mange grader er det på sola?

På sola er det så varmt at alt som kommer i nærheten av den vil smelte. Sola består av mange lag. Noen steder inne i sola kan det være så mye som 15 millioner grader Celsius, men på overflaten av sola er det «bare» 5500 grader.

Hvor mange solstråler har sola?

Dette er et veldig godt spørsmål. Det er aldri noen som klarer å telle strålene fra sola fordi de kommer og går hele tida. Sola gløder og koker fordi det er så varmt der og lyset stråler alltid til alle kanter i uendelig mange stråler.

Er det mørkt i verdensrommet hele tiden?

Noen steder i verdensrommet er det lyst hele tida fordi ei stjerne alltid skinner der. Andre steder er det helt mørkt fordi lyset fra sola eller andre stjerner ikke når fram. Stjernene i verdensrommet er så langt fra hverandre, mange tusen ganger mer enn avstanden fra sola til jorda, at lyset ikke klarer å skinne så langt. Det er litt spennende å tenke på at lyset vi ser fra stjerner langt unna oss kan være mange millioner år gammelt. Så lang tid tar det for lyset å reise gjennom verdensrommet.

Hva er stjernene laget av?

Stjernene er laget av grunnstoffer og gasser som heter hydrogen og helium, og bitte litt av andre stoffer. Disse gassene blir så varme når de møtes, at de gløder og det blir stjerner. Alt i hele verden er satt sammen av de samme stoffene, så egentlig kan vi si at vi alle sammen er laget av stjernestøv. Er ikke det kult?

Hvor mange dvergplaneter finnes det?

En dvergplanet er akkurat som en planet, men den er for liten til at den får kalles planet. Vi vet helt sikkert at vi har 5 dvergplaneter i solsystemet vårt, men forskerne tror at vi kan ha mange flere, kanskje 50 stykker, bare i vårt solsystem. De er litt vanskelig å oppdage fordi de er så små, men nå som vi har så mange gode teleskoper blir det lettere.

Finnes det romvesen?

Svaret på det vet vi faktisk ikke noe om enda. Akkurat nå leter forskerne etter liv på naboplaneten vår, Mars. De tror at om de finner noe som lever der, vil det ikke være mennesker eller små grønne menn, men bittesmå bakterier eller mikroskopiske dyr. Mikroskopisk betyr at de er så små at vi ikke kan se dem uten mikroskop.
Det er et veldig spennende spørsmål, som veldig mange lurer på. Kanskje dere kan bli forskere som finner svaret på det en dag?

Hva er det svarte hull?

Sorte hull er det mest spennende jeg vet om. Vi vet ikke helt sikkert hvordan det er inne i et sort hull, men vi vet at det en gang var en stjerne som eksploderte innover, det heter implodering. Stjerna pakka seg så tett sammen at det ikke finnes noe luft eller tomrom inne i den og den ble bitteliten. Dette gjør tyngdekraften så sterk at den trekker til seg alt som er i nærheten og det strekkes til en lang tråd, nesten som spagetti. Ikke engang lys slipper ut av et sort hull.

Hvor mange mennesker har vært på månen?

12 mennesker har vært på månen. De to første landet på månen i 1969. De het Neil Armstrong og Buzz Aldrin. De to siste var Gene Cernan og Jack Schmitt, i 1972.

Er det dag og natt i verdensrommet?

Ute i verdensrommet er det ikke dag og natt. For at det skal være dag og natt må det være en planet, eller noe annet, som går i bane rundt ei stjerne. Da snurrer den planeten rundt og det er dag på den sida sola skinner på, mens det er natt på den sida sola ikke skinner.

Er det kaldt i verdensrommet?

I verdensrommet kan det bli veldig kaldt. Noen steder er det så kaldt som -270 grader Celsius. Andre steder kan det være veldig varmt, dersom stjerner skinner der hele tida. En bit metall som sola alltid skinner på i verdensrommet kan være 260 grader Celsius.

Finnes det andre i verdensrommet?

Det er det mange som lurer på om det finnes liv i verdensrommet, men ingen vet svaret helt sikkert. I verdensrommet finnes det mange, mange, mange milliarder stjerner, og hvis bare noen få av de stjernene har planeter, og bare noen få av planetene har noen form for liv, kan det finnes liv veldig mange steder i verdensrommet. Forskerne leter etter liv på Mars akkurat nå. Hvis de finner det, kommer det nok ikke til å være mennesker som oss, eller små grønne menn, men bittesmå bakterier eller mikroskopiske dyr, men det er også liv, og for millioner av år siden var det sånn livet startet her på jorda.

Hvor mange timer tar det å dra til månen?

Fra jorda til månen er det 380 000 kilometer. Romfartøyene som reiste til månen i gamle dager brukte litt over 4 dager. Hvis vi reiser til månen med en rakett i dag, ville vi ha brukt omtrent så lang tid. En rakett som ikke hadde med seg mennesker og bare skulle forbi månen på vei ut av solsystemet vårt, brukte bare 8,5 timer. Da gikk det så fort at mennesker ikke kunne ha vært med uten å blitt klemt flat.