Romindustrien tilbyr et bredt spekter av yrker og muligheter. Du vil bli overrasket over det mangfoldet av muligheter på tvers av matematikk, fysikk, kjemi, ingeniør og informatikk. Her finner du flere karrierehistorier fra mennesker som arbeider i ulike områder av romindustrien. Nye profiler vil bli lagt til jevnlig.
 • Romkarriereprofil: Jon Widerøe Harr

  Jon Widerøe Harr har vært oppskytningsleder på den europeiske oppskytningsbasen i Kourou. Nå er han ansvarlig for småsatellittprogrammet til Norsk Romsenter. Vi har intervjuet han og bedt han fortelle om veien han har gått og om han har noen råd til deg som tenker på en karriere i rombransjen.

 • Romkarriereprofil: Fredrik Bendz Aarrestad

  Fredrik var først ikke helt sikker på hva han skulle studere, men valgte økonomi i Stavanger. I dag jobber han ved den europeiske romfartsorganisasjonens hovedkontor i Paris som Young Graduate Trainee. Vi har spurt han om hvordan kom endte opp der og om han har noen råd til deg som skal velge en karriere.

 • Romkarriereprofil: Maria Hammerstrøm

  Maria Hammerstrøm bestemte seg først for å bli grafisk designer. Senere tok hennes interesse for verdensrommet over og hun begynte å studere astrofyikk. Idag er hun frilanser innen vitenskapsformidling og vitenskapsrelatert grafisk design.

 • Romkarriereprofil: Kristoffer Liland

  Kristoffer Liland har en samfunnsøkonomisk bakgrunn fra studietiden. i 2016 startet han Ripple Aerospace for å bidra til mer effektiv transport ut i rommet. Les hva han har å si til deg i dette intervjuet.

 • Romkarriereprofil: Jan-Erik Rønningen

  Jan-Erik Rønningen er en prosjektleder for et norsk selskap som bygger miljøvennlige rakettmotorer. Han er ofte på Andøya Space Center og foreleser studenter om raketteknikk og en stor inspirasjon for mange.

 • Romkarriereprofil: Tore André Bekkeng

  Tore André Bekkeng var med å utvikle et instrument som kan følge med på romværet. Nå jobber han for Eidel Electronics med ESA for å kvalifisere dette instrumentet for rommet. Les intervjuet med han.

 • Romkarriereprofil: Are Raklev

  Are Raklev jobber som professor i teoretisk fysikk ved Fysisk institutt, Universitetet i Oslo. Han har alltid vært drevet av å lære og forstå hvordan universet dypt sett virker og er tilhenger av å ha det gøy med det man gjør.

 • Romkarriereprofil: Eline Oftedal

  Eline Oftedal leder bransjeorganisasjonen for norske rombedrifter (NIFRO) som har som mål å videreutvikle den norske romaktiviteten. Eline har stor interesse for teknologi og romvirksomhet og elsker å fortelle folk om det.

 • Romkarriereprofil: Marianne Moen

  Marianne Moen jobber som kommunikasjonssjef ved Norsk Romsenter. Hun har realfaglig bakgrunn og har tidligere jobbet som vitenskapsjournalist i NRK. Hun er opptatt av naturvitenskap og kommunikasjon.

 • Romkarriereprofil: Tine Nathalie Joramo

  Tine Joramo jobber som elektronikkingeniør ved nasjonalt senter for romrelatert opplæring. I tillegg til å undervise videregående elever i telemetri, være instruktør på utallige kurs er hun også prosjektleder.
Om Norsk romvirksomhet


NIFRO-logo (nifro.no)Norsk romvirksomhet omsetter for omlag 7 milliarder norske kroner i året. Virksomheten er spredt rundt i hele landet og representerer et bredt spekter av teknologi og industri.Det er rundt 30 bedrifter som driver med romvirksomhet i Norge dag. De dekker hele verdikjeden fra å produsere komponenter til oppskytningsrakketter og satellitter, til oppskytning og bakkestasjoner for kommunikasjon med satellittene. I tillegg er det flere bedrifter som er brukere av satellittdata til alt fra flynavigasjon til værmelding og skogovervåkning.Veksten i framtiden vil i stor grad skje der hvor en tar i bruk satellittdata til å utvikle tjenester. Her er det store muligheter og dataene er der allerede. Utfordringen er å finne nye bruksområder! (kilde: nifro.no)