Romindustrien tilbyr et bredt spekter av yrker og muligheter. Du vil bli overrasket over det mangfoldet av muligheter på tvers av matematikk, fysikk, kjemi, ingeniør og informatikk. Her finner du flere karrierehistorier fra mennesker som arbeider i ulike områder av romindustrien. Nye profiler vil bli lagt til jevnlig.
 • Jan-Erik Rønningen

  Jan-Erik Rønningen er en prosjektleder for et norsk selskap som bygger miljøvennlige rakettmotorer. Han er ofte på Andøya Space Center og foreleser studenter om raketteknikk og en stor inspirasjon for mange.

 • Tore André Bekkeng

  Tore André Bekkeng var med å utvikle et instrument som kan følge med på romværet. Nå jobber han for Eidel Electronics med ESA for å kvalifisere dette instrumentet for rommet. Les intervjuet med han.

 • Are Raklev

  Are Raklev jobber som professor i teoretisk fysikk ved Fysisk institutt, Universitetet i Oslo. Han har alltid vært drevet av å lære og forstå hvordan universet dypt sett virker og er tilhenger av å ha det gøy med det man gjør.

 • Eline Oftedal

  Eline Oftedal leder bransjeorganisasjonen for norske rombedrifter (NIFRO) som har som mål å videreutvikle den norske romaktiviteten. Eline har stor interesse for teknologi og romvirksomhet og elsker å fortelle folk om det.

 • Marianne Moen

  Marianne Moen jobber som kommunikasjonssjef ved Norsk Romsenter. Hun har realfaglig bakgrunn og har tidligere jobbet som vitenskapsjournalist i NRK. Hun er opptatt av naturvitenskap og kommunikasjon.

 • Tine Nathalie Joramo

  Tine Joramo jobber som elektronikkingeniør ved nasjonalt senter for romrelatert opplæring. I tillegg til å undervise videregående elever i telemetri, være instruktør på utallige kurs er hun også prosjektleder.

 • Malin Abrahamsen

  En av de ansatte ved Arctic Lidar Observatory for Middle Atmosphere Research (ALOMAR) er Malin Abrahamsen. Hun er avdelingsingeniør og jobber blant annet med lasere og andre instrumenter i et ganske variert arbeidsdag.

 • Tarjei Antonsen

  I dag jobber jeg med noe som jeg bare trodde var fiksjon da jeg var yngre. Rakettforskning? Ja jøss. Det var noe bare NASA og Sovjet drev med, tenkte jeg (og resten av landet). Det er langt i fra sannheten. Rakett- og satellittforskningen i Norge blomstrer og kommer til å bli viktigere de neste årene.

 • Brage W. Johansen

  Brage W. Johansen er leder for et norsk teknologiselskap Zaptec som utvikler ekstrem elektronikk for elbiler, kraftoverføring, solcelleanlegg og romfart. Space avdelingen deres har partnere som ESA, NASA og Mars Institute.

 • Ingrid Hanssen

  Ingrid Hanssen jobber som avdelingsingeniør ved Andøya Space Center, avd. Space Systems, seksjon ALOMAR. Ingrid har valgt en utdanning som sivilingeniør i romfysikk (MSc) fra UiT Norges Arktiske Universitet. På ALOMAR bruker hun laser for å gjøre målinger høyt oppe i atmosfæren.


Om Norsk romvirksomhet

Norsk romvirksomhet omsetter for omlag 7 milliarder norske kroner i året. Virksomheten er spredt rundt i hele landet og representerer et bredt spekter av teknologi og industri.

Det er rundt 30 bedrifter som driver med romvirksomhet i Norge dag. De dekker hele verdikjeden fra å produsere komponenter til oppskytningsrakketter og satellitter, til oppskytning og bakkestasjoner for kommunikasjon med satellittene. I tillegg er det flere bedrifter som er brukere av satellittdata til alt fra flynavigasjon til værmelding og skogovervåkning.

Veksten i framtiden vil i stor grad skje der hvor en tar i bruk satellittdata til å utvikle tjenester. Her er det store muligheter og dataene er der allerede. Utfordringen er å finne nye bruksområder! (kilde: nifro.no)