Romindustrien tilbyr et bredt spekter av yrker og muligheter. Du vil bli overrasket over det mangfoldet av muligheter på tvers av matematikk, fysikk, kjemi, ingeniør og informatikk. Her finner du karrierehistorier fra mennesker som arbeider i ulike områder av romindustrien. Nye profiler vil bli lagt til jevnlig.

ROMKARRIEREPROFILER

 • Romkarriereprofil: Ole Dokka

  Ole Dokka er en mann med bred ledererfaring og en solid bakgrunn fra store norske selskaper. Idag bruker han erfaringen sin for å fremme norsk romfartsbransje gjennom Spaceport Norway.

 • Romkarriereprofil: Anne Grete Straume

  Anne Grete har hele livet sitt vært opptatt av været og endte opp med å studere meteorologi. De siste årene har hun jobbet med en jordobservasjonssatelitt som måler vinden i atmosfæren ved hjelp av laser. Les hele intervjuet med Anne Grete her.

 • Romkarriereprofil: Toril Bye Rinnan

  Toril ble nysgjerrig på romfart og fikk en interesse etter at hun deltok i et studentsatellittprosjekt ved NTNU. Hun søkte på en trainee-stilling hos ESA og fikk jobben! Les hele intervjuet med Toril her.

 • Romkarriereprofil: Emilie Udnæs

  Her er ei jente som tidlig i studietiden sin ble inspirert av alt man kan gjøre i rombransjen og innenfor romteknologi. Hun har tidligere jobbet med teknologi gjennom Kongsberg STARBURST sommerprosjektet. Emilie Udnæs jobber nå ved ESA i Nederland. Les hele intervjuet med Emilie.

 • Romkarriereprofil: Mari Amanda Eldholm

  Mari Amanda startet som aspirant ved Norsk Romsenter og sørget gjennom sitt arbeid der for at Norge senere søkte om å bli med i FNs romkomite. Hun satte også fokus på at Norge skulle oppdatere sin nasjonale romlov. Idag jobber Mari med romrett for den europeiske romfartsorganisasjonen. Vi har spurt henne om hvordan hun endte opp i rombransjen og om hun har noen råd til neste generasjon.

 • Romkarriereprofil: Jon Widerøe Harr

  Jon Widerøe Harr har vært oppskytningsleder på den europeiske oppskytningsbasen i Kourou. Nå er han ansvarlig for småsatellittprogrammet til Norsk Romsenter. Vi har intervjuet han og bedt han fortelle om veien han har gått og om han har noen råd til deg som tenker på en karriere i rombransjen.

 • Romkarriereprofil: Fredrik Bendz Aarrestad

  Fredrik var først ikke helt sikker på hva han skulle studere, men valgte økonomi i Stavanger. I dag jobber han ved den europeiske romfartsorganisasjonens hovedkontor i Paris som Young Graduate Trainee. Vi har spurt han om hvordan kom endte opp der og om han har noen råd til deg som skal velge en karriere.

 • Romkarriereprofil: Maria Hammerstrøm

  Maria Hammerstrøm bestemte seg først for å bli grafisk designer. Senere tok hennes interesse for verdensrommet over og hun begynte å studere astrofyikk. Idag er hun frilanser innen vitenskapsformidling og vitenskapsrelatert grafisk design.

 • Romkarriereprofil: Kristoffer Liland

  Kristoffer Liland har en samfunnsøkonomisk bakgrunn fra studietiden. i 2016 startet han Ripple Aerospace for å bidra til mer effektiv transport ut i rommet. Les hva han har å si til deg i dette intervjuet.

 • Romkarriereprofil: Jan-Erik Rønningen

  Jan-Erik Rønningen er en prosjektleder for et norsk selskap som bygger miljøvennlige rakettmotorer. Han er ofte på Andøya Space Center og foreleser studenter om raketteknikk og en stor inspirasjon for mange.

 • Romkarriereprofil: Tore André Bekkeng

  Tore André Bekkeng var med å utvikle et instrument som kan følge med på romværet. Nå jobber han for Eidel Electronics med ESA for å kvalifisere dette instrumentet for rommet. Les intervjuet med han.

 • Romkarriereprofil: Are Raklev

  Are Raklev jobber som professor i teoretisk fysikk ved Fysisk institutt, Universitetet i Oslo. Han har alltid vært drevet av å lære og forstå hvordan universet dypt sett virker og er tilhenger av å ha det gøy med det man gjør.

 • Romkarriereprofil: Eline Oftedal

  Eline Oftedal leder bransjeorganisasjonen for norske rombedrifter (NIFRO) som har som mål å videreutvikle den norske romaktiviteten. Eline har stor interesse for teknologi og romvirksomhet og elsker å fortelle folk om det.

 • Romkarriereprofil: Marianne Moen

  Marianne Moen jobber som kommunikasjonssjef ved Norsk Romsenter. Hun har realfaglig bakgrunn og har tidligere jobbet som vitenskapsjournalist i NRK. Hun er opptatt av naturvitenskap og kommunikasjon.

 • Romkarriereprofil: Tine Nathalie Joramo

  Tine Joramo jobber som elektronikkingeniør ved nasjonalt senter for romrelatert opplæring. I tillegg til å undervise videregående elever i telemetri, være instruktør på utallige kurs er hun også prosjektleder.

 • Romkarriereprofil: Malin Abrahamsen

  En av de ansatte ved Arctic Lidar Observatory for Middle Atmosphere Research (ALOMAR) er Malin Abrahamsen. Hun er avdelingsingeniør og jobber blant annet med lasere og andre instrumenter i et ganske variert arbeidsdag.

 • Romkarriereprofil: Tarjei Antonsen

  I dag jobber jeg med noe som jeg bare trodde var fiksjon da jeg var yngre. Rakettforskning? Ja jøss. Det var noe bare NASA og Sovjet drev med, tenkte jeg (og resten av landet). Det er langt i fra sannheten. Rakett- og satellittforskningen i Norge blomstrer og kommer til å bli viktigere de neste årene.

 • Romkarriereprofil: Brage W. Johansen

  Brage W. Johansen er leder for et norsk teknologiselskap Zaptec som utvikler ekstrem elektronikk for elbiler, kraftoverføring, solcelleanlegg og romfart. Space avdelingen deres har partnere som ESA, NASA og Mars Institute.

 • Romkarriereprofil: Ingrid Hanssen

  Ingrid Hanssen jobber som avdelingsingeniør ved Andøya Space Center, avd. Space Systems, seksjon ALOMAR. Ingrid har valgt en utdanning som sivilingeniør i romfysikk (MSc) fra UiT Norges Arktiske Universitet. På ALOMAR bruker hun laser for å gjøre målinger høyt oppe i atmosfæren.

 • Romkarriereprofil: Jørgen Ilstad

  Jørgen Ilstad er Sivilingeniør Romteknologi. Han er idag ansatt som "On-board Computer and Datahandling Engineer" ved European Space Technology Center (ESTEC) i Noordwijk Nederland. ESTEC er en del av den europeiske romfartsorganisasjonen ESA. Jørgen startet sin karriere ved det som idag er Andøya Space Center.

 • Romkarriereprofil: Gudmund Hansen

  Gudmund Hansen er en pensjonert ingeniør etter å ha jobbet i over 30 år ved Andøya Space Center. Gudmund er en av de som har arbeidet lengst ved Andøya Space Center og har utrolig mange flotte historier fra alle årene han har vært ansatt.

Norsk romvirksomhet


Norsk romvirksomhet omsetter for omlag 7 milliarder norske kroner i året. Virksomheten er spredt rundt i hele landet og representerer et bredt spekter av teknologi og industri.

Det er rundt 30 bedrifter som driver med romvirksomhet i Norge dag. De dekker hele verdikjeden fra å produsere komponenter til oppskytningsrakketter og satellitter, til oppskytning og bakkestasjoner for kommunikasjon med satellittene. I tillegg er det flere bedrifter som er brukere av satellittdata til alt fra flynavigasjon til værmelding og skogovervåkning. Veksten i framtiden vil i stor grad skje der hvor en tar i bruk satellittdata til å utvikle tjenester. Her er det store muligheter og dataene er der allerede. Utfordringen er å finne nye bruksområder! (kilde: nifro.no)

Se også rollemodell.no og yrkesutdannelse.no som samler profiler og rollemodeller.

EU Space Awareness


EU Space Awareness er et europeisk prosjekt som promoterer rom- og astronomiutdanninger gjennom å informere om nyere romforsking, vitenskap og karrierer i rombransjen. For å vise neste generasjon alle jobbmulighetene som finnes i rombransjen, har de lansert et nytt spennende hefte som viser mangfoldet av yrkesveier. Les mer om heftet her.