Vesterålen Teknologifestival skapte et spennende møte mellom elever og bedrifter hvor teknologi var i fokus

Vesterålen Teknologifestival ble for aller første gang arrangert i Kulturfabrikken på Sortland 12. november. Nesten tusen elever fikk høre hvordan åtte utvalgte bedrifter benytter teknologi i hverdagen og mulighetene som byr seg i fremtiden.

Nesten tusen elever fant veien til Kulturfabrikken på Sortland og Vesterålen Teknologifestival 12. november. (Foto: NAROM)

Å ta riktige valg kan være svært utfordrende for mange elever, og mange mangler også innsikt i hvilke jobbmuligheter man har etter endt studier. I Vesterålen finnes det mange gode og spennende arbeidsplasser. Flere av bedriftene i regionen er kjent for ungdommen, men de kjenner kanskje ikke så godt til hvor mye teknologi og realfag er i bruk i alle mulige bransjer.

Derfor gikk Regionalt kompetansekontor for Vesterålen og Lødingen (RKK), videregående skolen i regionen og NAROM sammen for å vise i underkant av 1.000 elever fra 9.- 10. klasse og førsteåret på videregående fra hele Vesterålen hvordan ulike bransjer benytter seg av teknologi i praksis. Med oss hadde vi Sparebanken 68 grader Nord, SAMSKAP/Andøy kommune, Nordland fylkeskommune og Reno Vest som ga støtte til festivalen.

Vesterålen Teknologifestival blir født

Idéen om å arrangere Vesterålen Teknologifestival kom etter at konferansier Fredrik Bjarte Pettersen, som til vanlig jobber som fysiker i NAROM, hadde vært på scenen under et lignende arrangement i Bergen i fjor. Han kom tilbake fra Bergen og foreslo at vi skulle arrangere noe slikt rettet mot ungdommer i Vesterålen, med teknologien i fokus.

– Jeg syntes det var artig å være konferansier for festivalen og synes det gikk veldig bra, forteller Fredrik. Bedriftene vi hadde invitert stilte opp som forventet og leverte et veldig godt budskap. Jeg fikk også et inntrykk av at de 1000 elevene vi hadde invitert likte festivalen, selv om det var lenge å sitte der i to timer. Det er veldig forståelig at det er lenge og vi kunne kanskje aktivisert elevene enda mer, men totalt sett synes jeg det gikk veldig godt, avslutter Fredrik Bjarte.

Konferansier Fredrik Bjarte Pettersen. (Foto: NAROM)

Realfag er i bruk i de fleste bransjer

– Når ungdommer blir invitert på ulike konferanser og karrieredager eller speed-date med bedrifter får de ofte høre bedriftspresentasjoner som kan litt oppleves som kjedelige og fulle av tall og fakta om bedriftene, forteller Ørjan Hoyd H. Vøllestad, kommunikasjonsrådgiver i NAROM. Når vi inviterte åtte bedrifter til Vesterålen Teknologifestival 12. november var det for at de skulle fortelle elevene hvordan de bruker teknologi og realfag i arbeidshverdagen. Vi la inn en ganske tydelig bestilling der de skal snakke litt på ungdommenes premisser og vise de hvordan realfag er i bruk i alle mulige bransjer, avslutter Ørjan.

– Jeg synes det var kjempebra. Det er veldig mye folk her og det er veldig morsomt at så mange møter opp, sier Maja Helen Dahl Holten til vol.no (bak betalmur).

En veldig profesjonell festival

Min opplevelse er en positiv opplevelse av flere årsaker, forteller Arne Hjalmar Hansen, daglig leder i NAROM om avviklingen av Vesterålen Teknologifestival. For det første synes jeg presentasjonene som ble gitt av de ulike bedriftene var veldig bra. Alle ga et spennende inntrykk av alt det som skjer i finnes i Vesterålen innenfor realfag og teknologi. Presentasjonene som ble holdt av bedriftene var kule og de klarte å treffe målgruppen veldig godt, sier Arne Hjalmar og fortsetter:

For det andre synes jeg regien og det tekniske rundt gjennomføringen av festivalen var veldig godt gjennomført og holdt et profesjonellt nivå, noe Deadline Media skal ha mye skryt for. Det betyr mye for opplevelsen at det er et høyt teknisk nivå.

For det tredje synes jeg det var en positiv opplevelse å se at det enorme strømmen av ungdommer som satt å hørte på disse bedriftene i over to timer. Det er lenge for ungdommer og jeg ble veldig imponert over engasjementet og interessen deres hele veien. Til slutt vil jeg si at jeg tror elevene setter pris på å bli kjent med sitt eget nærområde og hva slags muligheter som ligger nettopp her i Vesterålen innfor teknologi og realfag. Alt i alt er vi veldig fornøyd, avslutter Arne Hjalmar Hansen.

Slik ser elevene for seg teknologi på arbeidsplasser i fremtiden

I forkant av teknologifestivalen ba vi påmeldte klasser om å være kreative og lage et rollespill, nyhetsoppdatering, reklame, eller et intervju der de ser på hvordan teknologi kan brukes i framtiden på arbeidsplasser. Vi fikk inn flere flotte bidrag, tusen takk. Her kan du se et par av bidragene:

Produsert av elever i Lødingen
Produsert av elever i Melbu