Studenter fra UiO deltar i et spennende forskningsprosjekt

To studenter har vært på Andøya for å ferdigstille noen instrumenter til en rakett som heter G-CHASER. Dette er én av tolv raketter i et internasjonalt samarbeid som heter Grand Challenge. G-CHASER skal skytes opp i rommet i begynnelsen av 2019 fra Andøya Space Center.

Disse tolv rakettene er et samarbeid mellom amerikanske NASA, det japanske rombyrået JAXA og forskere ved UiO. Instrumentene i rakettene skal forsøke å løse noen av de uløste fysikkens mysterier i jordens atmosfære.

Studentrakett skal undersøke solvinden

TERMOSFÆREN, (av termo- og sfære), den varme sfære, det øverste lag av den egentlige atmosfære, strekker seg fra ca. 85 km opp til ca. 500 km. (Kilde: snl.no)

Det er i termosfæren, det øverste laget av jordens atmosfære at G-CHASER skal sendes (omtrent til 200 km) for å undersøke nærmere hva som skjer der solvinden treffer atmosfæren.

Det er når partikler fra solen kolliderer med partikler i jordens atmosfære at nordlyset oppstår, men selv om dette gir oss et fascinerende skue, er det nemlig slik at det kan forårsake problemer og utfordringer for satellitter og navigasjonssystemer.

Et ønske om værmeldinger i rommet

Til tross for flere tiår med raketter og studier, mangler forskere fortsatt grunnleggende kunnskap som kreves for å forutsi når slike potensielle problemer kan oppstå. Når forskerne forstår dette bedre, bør det være mulig å lage gode romværmeldinger, slik vi gjør med våre tradisjonelle værmeldinger her nede på jorden.

Ønsket om bedre romværmeldinger er den viktigste grunnen til at NASA og JAXA er involvert i dette forskningssamarbeidet – Grand Challange.

En veldig verdifull erfaring

Etter at raketten G-CHASER (Grand Challenge Student Rocket Experience) er satt sammen her på Andøya, skal den sendes til NASA Wallops i USA for å testes. Her vil de norske studentene fra Universitetet i Oslo og Norges arktiske universitet – Tromsø møte amerikanske og japanske studenter som også er med på prosjektet. Deretter skal den tilbake til Norge og skytes opp i januar 2019.

Studentraketten har blant annet som utdanningsformål at studentene skal være med hele veien gjennom en rakettkampanje. I tillegg vil lære studentene hvordan de kan lage elektroniske instrumenter som skal fungere under enormt trykk og påkjenning i en rakett som skal sendes ut i verdensrommet.

Det er en helt enestående erfaring de tar med seg. Vi tok en prat med to studenter som jobber på G-CHASER for å høre hvordan de opplever dette:


En stor takk til hovedkontoret til NASA for denne spennende muligheten og takk til NASA Wallops som legger til rette for at studentene og G-CHASER-raketten kan bli en suksess. Norsk Romsenter skal også ha takk for finansiering av den norske deltakelsen på raketten og Colorado Space Consurtium for gjennomføring og koordinering.

Har du spørsmål om G-CHASER kan du kontakte koordinator Kolbjørn Blix på kolbjorn@andoyaspace.no.

Mission patcher for G-CHASER og Grand Challange

Grand Challange (Illustrasjon: ASC)

Bilde av modulene studentene jobber på (Foto Fredrik Vinje)

Bilde av signal fra modulene studentene jobber på (Foto Fredrik Vinje)