Slik ble Space Day 2019 på Grand hotell i Oslo

4. februar 2019 ble Grand hotell i Oslo gjort om til et «romfartssenter» for å inspirere elever og studenter. Space Day 2019 var en dag med fokus på romkarrierer, arrangert av NITO, Tekna, Norsk Romsenter, NIFRO og NAROM.

Hensikten var å inspirere elever og studenter som står ovenfor et karrierevalg, med mål om at kanskje noen av de velger en karriere i romfartsbransjen.

Stappfullt av elever

Den første av tre sesjoner hadde NAROM ansvar for og var for elever i videregående skole. Det var en stappfull sal som fikk møte folk fra ulike bedrifter i den norsk romfartsbransjen, samlet under temaet: «En framtid med verdensrommet».

Christian Hauglie-Hanssen fra Norsk Romsenter fortalte elevene om «Norge som romnasjon», etterfulgt av fire ulike rollemodeller som fortalte hva de jobber med i norsk romfart. Etterpå fikk alle elevene i salen anledning til å stille de fire rollemodellene spørsmål i en rundebordssamtale på scenen. Her kom det inn over 200 spørsmål fra de omtrent 250 elevene i salen. Veldig mange gode spørsmål og rollemodellene svarte så godt de kunne.

Rombransjen er mer enn rakettforskere

En av hensiktene med en romkarrieredag som Space Day, var å bryte ned den generelle oppfatningen om at rombransjen er så fryktelig vanskelig og bare for samfunnets smarteste. At du ikke trenger å like fysikk eller matte for å jobbe i rombransjen.

Det er nemlig mange yrker i denne bransjen, og for eksempel å få skutt opp raketter fra Andøya må det mange til for at en slik kampanje skal være vellykket. Vi tok derfor med oss en ny serie med rollups som ble plassert ulike steder på Grand hotell denne dagen, også på scenen.

Pris for beste romrelaterte masteroppgave

Etter at de to neste sesjonene for studenter var ferdig, ble kandidatene til årets NIFRO-pris presentert av studieleder Jøran Grande fra NAROM. Deriblant var Lars Henrik Berg-Jensen og Adrian Tofting fra NTNU som vant med masteroppgaven, «A Big Data Approach to Generate Training Data for Automatic Ship Detection».

NIFRO har i samarbeid med NAROM, etablert en årlig pris for beste masteroppgave innen romvirksomhet og romteknologi – «NIFRO-prisen». Formålet med prisen er å stimulere til oppretting og utarbeidelse av gode masteroppgaver fra industri og utdanningsinstitusjoner innen romvirksomhet og romteknologi.

Intervju med noen av de tilstede på Space Day

Tekna, som var medarrangør på Space Day 2019 gjennomførte noen intervjuer med blant annet kommunikasjonssjef Marianne Moen fra Norsk Romsenter, daglig leder Eline Oftedal i NIFRO og direktør for KSAT, Rolf Skatteboe.

Stappfull sal med elever fra videregående skole på Space Day 2019

Direktør Christian Hauglie-Hanssen fra Norsk Romsenter

Romkarriere rollups på Space Day 2019

Kommunikasjonssjef Marianne Moen fra Norsk Romsenter

Lars Henrik Berg-Jensen og Adrian Tofting fra NTNU og Jøran Grande fra NAROM.