Romteknologielevene ved Andøy videregående skole tok styringen på Andøya Space Center

VG3 romteknologi er en landslinje ved Andøya videregående skole som har vært og er veldig populær. Elever fra hele landet reiser hvert år til Andøy for å bli romteknologer.

Rakettskudd med utsikt over Andenes. Foto: Sebastian Mank\DLR

Det var så tidlig som i 1988 at denne linjen ble opprettet i samarbeid med Andøya Space Center, ikke lenge etter at Norge ble medlem i den europeiske romfartsorganisasjonen. Opprettelsen av denne landsdekkende linjen ble sett på som et naturlig ledd i dette nye europeiske romforskningssamarbeidet, for å øke romkompetansen i Norge.

Torsdag 11. juni kom alle tre klassene til Oksebåsen hvor Andøya Space Center holder til for å gjennomføre sin rakettkampanje. Det er elevene selv som tar de ulike rollene under nedtellingen. Vi spurte en av elevene:

– Lenge har jeg vært interessert i rommet, og jeg har sett på flere oppskytningene av NASA og SpaceX, og sett noen av utstillingsrakettene deres i USA i virkeligheten. Så å kunne være med i ett slikt opplegg var veldig gøy, forteller Steffen Vieskar Anzjøn.

En helt spesiell opplevelse

– Alt fra det å lage sensorer til raketten, være med på møter og alle checkpunkter bli gjennomgått før launch, analyse av data etter launch, men ikke minst selve oppskytningen var utrolig spennende, fortsetter Steffen. Det å sitte og høre nedtellingen fra 10 til 0 og vente på å se raketten ta av, var noe for seg selv, men det å se raketten fly av gårde i virkeligheten med egne øyne, med den farten og den lyden var spesielt!

– Jeg er veldig takknemlig for alle på ASC, og de andre som var involvert, som gjorde dette mulig for oss, avslutter Steffen.

Raketten til elevene fyker av sted. Foto: Steffen Vieskar Anzjøn