Ny bok: Den mest omfattende moderne boken om nordlys på verdensmarkedet

Dr. Pål Brekke, seniorrådgiver – Romforskning ved Norsk Romsenter har kommet med en ny og unik bok om nordlyset som skal lanseres på Realfagsbiblioteket ved Universitetet i Oslo onsdag 21. november.

Fra sola til nordlyset

Boken om nordlyset som ble til via et kinesisk forlag og er nå ute i norsk og engelsk versjon. Det anerkjente kinesiske forlaget Guangxi Normal University Press publiserte i fjor forfatterens bok om Sola. Den utgaven ble en suksess og forlaget spurte om Brekke også ville skrive en bok om nordlyset. En avtale ble undertegnet i vår og manuset skulle leveres på engelsk.

Bok: Historien om nordlyset
ISBN: 978-82-691319-1-8
Forfatter: Pål Brekke
Forlag: Guangxi Normal University Press
Sider: 160

Da det nye manuset var ferdig var det alt komme interesse fra andre om også å gi ut engelsk og norsk versjon. Bokdesigner Elisabeth Torgersen ble valgt til å lage en flott layout for den engelske utgaven. Hun laget og layout for den forrige boken til Brekke – «Historien om Kristian Birkeland». Samtidig ble oversetter Hege Mehren satt på jobben med og oversette boken til norsk.

Denne uka er boken klar fra trykkeriet – både norsk og engelsk utgave. Dette er blitt en praktbok på 160 sider med et stort antall forklarende illustrasjoner og spektakulære nordlysbilder. De fleste nordlysbilder er tatt av sjøsame og fotograf Ørjan Marakatt Bertelsen som er bosatt i Birtavarre Nord-Troms. En del bilder er og tatt av forfatteren.

Boken er den mest omfattende moderne boken om nordlys på verdensmarkedet. «Flere land vurderer å publisere boken på ulike land», sier bokagent Eiring Hagen i Hagen Agency. Dermed kan dette kan bli en bok om nordlyset som når langt utover Norges landegrenser.

Boken tar leseren gjennom nordlysets historie, fra urgamle myter til de mekanismene som skaper lysfenomenet. Birkelands fremsynte teori om at Sola er kilden. Boken forklarer og hvordan vi kan varsle nordlys og planlegge når og hvor man bør reise for å se naturens mest spektakulære lysfenomen. I tillegg forteller den hvordan man kan ta sine egne bilder.

Boklansering på UiO

Det blir et offisielt bokslipp-arrangement på Realfagsbiblioteket ved UiO 21. november ledet av tidligere nasjonalbibliotekar og statsråd Bendik Rugaas.

Professor Jøran Moen fra Fysisk institutt vil snakke litt om hvordan nordlysforskningen i dag har fått en praktisk anvendelse og sine forskingsprosjekter fra raketter og norske småsatellitter.

De musikalske innslagene blir med den verdensberømte komponisten og harpespilleren Ellen Bødtker som gir smakebiter på «Northern lights meet Arctic sounds». Hun er aktuell med nye plate sammen med Sølvguttene og juleturneen «Harpeklang i Vinternatt» 2018!


Om forfatteren

Pål Brekke har bakgrunn som solfysiker ved Institutt for Teoretisk Astrofysikk, der han i 1993 tok sin doktorgradsavhandling. Hans fagfelt er observasjoner av Sola fra raketter, romfergen og satellitter. Han var en sentral del av den norskedeltagelsen i solsatellitten SOHO (Solar and Heliospheric Observatory), et samarbeidsprosjekt mellom ESA og NASA. Fra 1995 til 1999 var han en del av operasjonsteamet for SOHO i USA.

I perioden 1999–2004 arbeidet han for den europeiske romorganisasjonen ESA(European Space Agency) som nestleder for SOHO-prosjektet – et av historiens mest vellykkede romprosjekter. Han var da stasjonert ved kontrollsenteret for SOHO på NASA’s Goddard Space Flight Center like utenfor Washington D.C.

Pål Brekke arbeider i dag som seniorrådgiver ved Norsk Romsenter i Oslo og underviser og ved UNIS på Svalbard. Han har bidratt til popularisering av romforskning gjennom flere artikler og utallige foredrag i inn- og utland, og opptrer ofte i nyhetsmedier. Han har skrevet en rekke populærvitenskapelige bøker som er oversatt til engelsk, italiensk, fransk, arabisk, kinesisk japansk og ukrainsk. Han har også laget en dokumentarfilm om nordlyset som har vunnet en rekke internasjonale priser. Han er og medlem av den norske Birkelandkomiteen en den prestisjefulle The Explorers Club i New York.

Foto: Solarmax forlag