Norske studenter deltok på verdens største romkongress

Dette året var det ikke bare norske aktører tilstede på International Astronautical Congress (IAC), men også flere norske studenter tok turen til verdens største romkongress som foregikk i Bremen, Tyskland.

International Astronautical Congress er verdens største samlingssted for romvirksomhet. Her møtes industriaktører, beslutningstakere, forskere og andre rominteresserte fra hele verden. For NAROM sin del knyttes det mye kontakter og møter med øvrige firma, institusjoner som kan gi noe mer internasjonalt samarbeid på sikt.

Norge hadde i år en felles paviljongen som viste bredden i norsk romindustri. Bak den norske paviljongen stod NIFRO og Norsk Romsenter som koordinatorer.

En møteplass for fremtidens romingeniører- og forskere

Studentene som deltok var Marie Bøe Henriksen, Elise Wright Knutsen, Rannveig Marie Færgestad, Kjersti Elise Bragstad og Nils Øynes sammen. De fikk oppleve flere ulike foredrag og alle sammen fikk satt igjen med et godt inntrykk.

– Å være på IAC har vært utrolig inspirerende og motiverende. Det var fantastisk å se hele romindustrien samlet på ett sted, og få høre på alt fra paneldebatter om internasjonalt samarbeid til tekniske foredrag om de nyeste fremskrittene innen industri og forskning, forteller Rannveig Marie Færgestad, en av studentene.

På IAC er det egne arrangementer for studenter og young professionals, og uken før kongressen arrangeres også Space Generation Congress, en møteplass for fremtidens romingeniører- og forskere. Som student med et ønske om å jobbe i romindustrien finnes det virelig ikke en bedre kongress å delta på enn IAC.

– Vi fikk virkelig et nytt perspektiv på hvor kritisk det internasjonale samarbeidet er, og på hvor vikitg Norges rolle er i det store bildet, fortsetter Rannveig. Som studenter var det også en unik mulighet til å knytte kontakter og snakke med fremtidige arbeidsgivere, både nasjonalt og internasjonalt. Det er heller ikke hver dag man får mulighet til å spise middag med lederne av de største aktørene i industrien, avslutter Rannveig.

– Det var utrolig spennende, og ikke minst lærerikt! Det var ufattelig mange presentasjoner om alt man kan tenke seg innnfor space, det eneste problemet er å prøve å få med seg alt, forteller Marie Henriksen, også en av studentene. Det er også veldig inspirerende å se så mange samlet på et sted som alle er skikkelig gira på space, og det blir veldig synlig hvor mange muligheter det finnes. Det å få snakke med folk fra hele verden er veldig kjekt. Det er også gøy å se igjen andre kjente fra tidligere arrangementer, hele konferansen er egentlig en veldig stor møteplass. Det er utrolig kult å ha muligheten til å dra nedover, så er veldig takknemlig for det, avslutter Marie.

Presentasjoner fra Andøya Space Center

For Andøya Space Center var fokuset på Andøya Spaceport, vår nyetablerte søsterbedrift. I den norske paviljongen var dette gjort synlig i tillegg til at en film om Andøya Spaceport var blitt produsert på forhånd. Denne filmen som du kan se nederst i denne artikkelen, ble vist på skjermer over hele konferanseområdet og på alle hotellrom.

Fra NAROM holdt astrofysiker José Miguel G. Perez en presentasjon med workshop om hvordan jordobservasjon kan brukes i klasserommet, noe som ble veldig godt mottatt. Studieleder Jøran Grande la også frem NAROMs internasjonale aktiviteter på en av sesjonene på kongressen.

I tillegg til at en ny film om Andøya Spaceport ble vist for samtlige på kongressen, holdt Odd Roger Enoksen et innlegg hvor han presenterte Andøya Spaceport, hvor Andøya kom veldig godt frem.

De norske studentene sammen med direktør Christian H. Hanssen på Norsk Romsenter og daglig leder i NAROM, Arne Hjalmar Hansen. (Foto: Henrik Strøm)

José fra NAROM holder foredrag om jordobservasjon. (Foto: NAROM)