Nå kan lærere og elever melde seg på neste års nordiske CanSat-konkurranse

Påmeldingen for det som kanskje er det kuleste skoleprosjektet noensinne er i gang. Meld et skolelag på nordisk CanSat-konkurranse 2018 før 11. desember og vær med å konkurrere med andre lag fra Finland, Sverige og Norge. Vinneren vil gå videre til en europeisk konkurranse.

Nordic ESERO inviterer elever med lærer på videregående skoles (gymnas) nivå fra Norge, Sverige og Finland til å delta i et praktisk og spennende undervisningsprogram, hvor noen få elever med lærer skal bygge, sende opp såkalte «brusbokssatellitter» (engelsk: CanSat). Når de er ferdig bygd skal de sendes opp med enten drone eller ballong og samtidig som de er i luften skal data hentes ned gjennom en radiolink og analyseres. Konkurransen er også åpen for deltagelse fra ungdomskole hvor lærere har deltatt på CanSat kurs.

Nordic CanSat Competition 2018 – Andøya Space Center

  • Location: Andøya Space
  • First day of the event: 10.04, 2018
  • Last day of the event: 13.04, 2018
  • Last day of enrollment:
    23.03, 2018

Et praktisk og spennende satellittprosjekt for skoler

CanSat-konseptet er etablert for å gi elever på videregående skoles nivå et innblikk i et satellittprosjekt på en enkel og forståelig måte, og på denne måten skape en økt interesse for realfag og teknologi. I Norge passer dette undervisningsopplegget særlig godt i faget «Teknologi og forskningslære».

Lag fra skoler i Norge, Sverige og Finland vil (etter å ha meldt seg på innen påmeldingsfristen, 11. desember) bli tatt ut til å delta i den nordiske CanSat-konkurransen. Hvert lag skal bestå av fire elever med én lærer. Under konkurransen vil CanSat-ene bli sendt opp med en drone eller ballong fra Andøya Space Center.

Dette vet vi fra tidligere erfaringer at er en helt unik mulighet for elevene. Vinnerlaget fra hvert land i den nordiske konkurransen vil deretter gå videre til en større europeisk konkurranse og konkurrere med mange andre land. Dette er i regi av den europeiske romfartsorganisasjonen ESA. Her kan du se video fra et tidligere år:

Slik melder du deg på

Påmeldingsfristen for å melde et skolelag på er 11. desember, 2017. Les mer om konkurransen og undervisningsprosjektet og bruk påmeldingsskjemaet på bunnen av denne siden. Siden er på engelsk ettersom dette er en nordisk konkurranse. Lurer du på noe, kan du sende Bente Jensen i NAROM en epost eller ringe henne på telefon 76 14 46 62.

Lykke til!

Ett av lagene fra en tidligere konkurranse (Foto: NAROM)

Når data kommer ned fra en CanSat mens den er i lufta (Foto: NAROM)

Mye planlegging og testing før en CanSat sendes opp. (Foto: NAROM)

En drone skal løfte CanSat høyt opp (Foto: NAROM)

Her følger et lag ivrig med på data som kommer fra satellitten sin (Foto: NAROM)

CanSat blir plassert i en drone som skal ta den høyt opp i luften og slippe den ned (Foto: NAROM)

Et lag fra en tidligere konkurranse (Foto: NAROM)