Mange nye flotte rakettforskere ved Norges Realfagsgymnas

Bente fra NAROM var nylig i Sandvika i Oslo for å gi 8. klassinger ved Norges Realfagsgymnas en innføring i teorien bak raketter og vise de hvordan man bygger egne raketter.

Elevene lærte først om hvilke krefter som virker på en rakett i fart, hvordan en rakett holder seg stabil i lufta og til slutt hvordan rakettmotorer egentlig fungerer.

En herlig gjeng nye rakettforskere

For trykkluftrakettene er luften som bygges opp i rakettrampen så kraftig at det smeller når ventilen åpnes, og all luften føres ut og inn i raketten. Da er det viktig at raketten er bygd godt nok til å holde på dette kraftige trykket.

Modellrakettene bygges ut fra deler i et byggesett og bruker en motor med fast brennstoff. Motoren i en slik modellrakett antennes ved at det tilføres en liten elektrisk ladning. Med all denne teorien i hodet, kunne de nå bygge stabile og gode raketter som de deretter skulle skyte avgårde.

— Beste dagen noensinne!

Det var i alt 29 elever fra 8. trinnet som engasjert kastet seg over både trykkluft- og modellrakettbygging etter at teoriøkten var ferdig. Alle rakettene trosset tyngekraften og gikk til værs i flotte parable baner. Nedslaget derimot var veldig forskjellig, men de kom i alle fall ned og ingen gikk ut i bane rundt jorden.

Lærer Oskar kunne raportere at elevene synes dette var den beste dagen noensinne! — Elevene var i ekstase og ønsket i dag at vi kunne gjøre det HVER dag, avslutter Oskar.

NRK Super var tilstede på rakettdagen og filmet, se Snapnytt: Raketteksperiment på skolen! I tillegg kommer det en sak om dagen på NRK supernytt i uke 42, så det er bare å følge med.

8. klassinger ved Norges Realfagsgymnas