Som mange andre etablerte prosjekter og organisasjoner ble frøet til NAROM sådd mange år før det ble etablert. Selv om senteret ble etablert 20. oktober 2000, må vi reise tilbake til 1992 for å finne starten på denne fortellingen.
Det startet med en kaffesamtale i 1992
– Daværende sjef ved Andøya Space, Kolbjørn Adolfsen og jeg møttes over en kopp kaffe på en kafé midt i Andenes sentrum, Teria. Da kom vi i snakk om mulighetene for å bruke Andøya Rakettskytefelt, som det het den gang, til den type formål, forteller Arne Hjalmar Hansen, daglig leder i NAROM.
Over kaffekoppen fortalte Adolfsen til Hansen at det allerede fantes universiteter som ønsket å ta studenter til Andøya Rakettskytefelt på kurs, og de to ble enige om å utrede muligheten for å etablere et undervisningsmiljø i Oksebåsen, der Andøya Space er lokalisert. En strategi ble lagt og fikk en positiv mottakelse både internt i Oksebåsen og hos eieren som den gangen var Norsk Romsenter.
Få år senere, i 1995, ble Arne Hjalmar Hansen hentet inn for å realisere dette nye undervisningsprosjektet.
– Noe av det første jeg gjorde var å søke midler fra det som i dag er Innovasjon Norge, forteller Hansen. Det jeg også så tidlig var at dette prosjektet måtte ha en statlig basisbevilgning i bunnen for å klare å finansiere et slikt undervisningsmiljø på Andøya Space. Jeg og Kolbjørn Adolfsen reiste derfor i årene som kom mange ganger til Oslo for å diskutere ideen med kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet og i Stortinget. Det var samtidig viktig å forankre ideen om et undervisningmiljø på Andøya Space hos norske universiteter og høyskoler, sier Hansen.
Vi spoler frem til 2000 når revidert nasjonalbudsjett ble lagt frem og da var basisbevilgningen kommet på plass, som Hansen hadde jobbet for. Nå lå alt til rette for å etablere Nasjonalt senter for romrelatert opplæring, eller NAROM som vi er kjent som.
Så skjer det, 20. oktober samme år ble altså NAROM åpnet. Daværende kirke-, utdannings- og forskningsminister Trond Giske kom på besøk til Andøya og det var stor fest på Hisnakul på Andenes. Til festen var det invitert 50 gjester fra blant annet Stortinget, Norges Forskningsråd, Norsk Romsenter, ulike universiteter og høgskoler, Landsdelsutvalget, Nordland fylkeskommune og Andøy kommune.
Flere nye muligheter for NAROM i årene som kommer

Vi spoler fram 20 år. Som følge av Regjeringens og Stortingets positive vedtak i juni 2020, er Europas første base for oppskytninger av satellitter nå under etablering på Andøya.
– Denne nye rominfrastrukturen som nå bygges på Andøya vil være unik i internasjonal sammenheng og vil gi nye og viktige utviklingsmuligheter også på utdanningsområdet, sier Arne Hjalmar Hansen.
– Med satellittbasen vil NAROM bli en enda mer attraktiv samarbeidspartner, særlig innenfor høyere utdanning både nasjonalt og internasjonalt. Derfor er det igangsatt en mulighetsstudie for å se på hvordan NAROMs posisjon nasjonalt og internasjonalt kan bli styrket i tråd med Kunnskapsdepartementets oppdrag og mandat for NAROM. Senterets unike nærhet til operativ og kommersiell virksomhet ved den nye satellittbasen, med et internasjonalt økosystem av aktører fra ulike deler av verdikjeden f.eks. satellittoppskyting, sensor og instrumenter, digital tjenesteutvikling osv,, vil skape forutsetninger for nye, praktiske og næringsrettede kurs og undervisningsprogrammer, sier Hansen. Dette i kraft av fasiliteter man får tilgang til direkte eller indirekte gjennom fysiske kopier laget i opplæringsøyemed eller digitale tvillinger, og i kraft av aksess til spesialisert kompetanse gjennom industrielle nettverk.
– Dette fortrinnet, og NAROMs betydelige akademiske nettverk nasjonalt og internasjonalt, vil gjøre NAROM som utdanningsinstitusjon enda mer attraktiv som samarbeidspartner både for norske universiteter og høgskoler og for store internasjonale aktører som for eksempel European Space Agency, International Space University med flere. Dette vil også være viktige bidrag til det som Regjeringen har uttalt som viktige mål og ambisjoner hva gjelder kompetanseutvikling i rom-meldingen til Stortinget tidligere i år, sier Hansen.
– Det har vært en utrolig spennende reise gjennom 20 år

– Fra den beskjedne starten for 20 år siden hadde jeg aldri trodd at vi skulle komme dit vi er i dag, med 20 ansatte som har betydelig faglig og pedagogisk kompetanse og med et moderne og spektakulært lærings- og opplæringssenter Spaceship Aurora, sier Hansen.
– Dette har ikke vært mulig uten de mange som har bidratt gjennom 20 år for å få dette til. Dette gjelder både tidligere og nåværende konsernsjefer henholdsvis Kolbjørn Adolfsen og Odd Roger Enoksen. Men også solid støtte underveis fra blant annet gode samarbeidspartnere nasjonalt og internasjonalt, Andøy kommune, Nordland fylkeskommune og venner fra alle partier på Stortinget, har betydd mye og vært avgjørende. Og ikke minst den dyktige staben med flinke og gode kollegaer ved Andøya Space har gjort dette mulig, avslutter Arne Hjalmar Hansen.