Her er det norske bidraget til å navngi et fjernt solsystem

110+ land i verden har valgt navn på exoplanet-systemer og her er resultatet fra den norske konkurransen.

Som en del av 100-års jubileum, organiserte International Astronomical Union (IAU) en global kampanje IAU100 NameExoWorlds, som lot alle land i verden gi et navn til en valgt eksoplanet (dvs. en planet utenfor solsystemet) og dens vertsstjerne.

Dette er stort! IAU skal faktisk holde en internasjonal pressekonferanse om dette kl. 11:00 i dag, følg sendingen direkte her: https://www.youtube.com/watch?v=we4E8Yuc0Nc

Nå er konkurransen for å velge ut et norskt navnepar for en eksoplanet og dens stjerne over. Altså et annet solsystem enn vårt egen har nå fått navn, valgt av det norske folket. Konkurransen begynte tidligere i høst og det kom inn totalt 824 forslag og påfølgende 1440 stemmer. Nå har den norske og internasjonale komiteen blitt enige om vinneren.

I Norge var det et nordsamisk navnepar som vant konkurransen: Násti (betyr stjerne) og Albmi (betyr himmel).

Det var Emma Stefanussen, en elev ved Vg3 romteknologi på Andøya videregående skole som kom med vinnerforslaget. I en kommentar til komiteen forteller Emma:

– Dette var utrolig gøy å høre. Også veldig hyggelig at det ble et samisk navn, for heg har en god venn som er samisk og ga meg noen tips.