Flere hundre søkere til årets European Space Camp på Andøya

Det har vært en helt utrolig søkermengde til årets European Space Camp. Vi har ikke på skrivende tidspunkt mottatt alle tall fra de som sitter på stipendplasser, men de tre plassene som Team Spacecamp sitter på fikk hele 220 søkere fra omtrent hele verden.

Søknadsprosessen er slik at tre av totalt 24 plasser tildeles av Team Spacecamp selv, mens resten av plassene distribueres gjennom sponsorer og andre organisasjoner, slik som Forskningsrådets «Unge Forskere» i Norge og Astronomisk Ungdom i Sverige. Se en komplett oversikt på spacecamp.no.

De 24 deltakerne i årets camp kommer fra følgende syv land: Norge, Polen, New Zealand, Tsjekkia, Tyskland, Sverige og Sveits og vil bli åpnet av stortingsrepresentant Roy Steffensen, leder av Stortingets Utdannings- og forskningskomite.

Én heldig vinner fra Sverige

Det er første gang Astronomisk Ungdom i Sverige deler ut stipendplass til én person og den heldige vinneren fra Sverige er Tomass Wilson.

Att få delta i European Space Camp är kanske det coolaste jag fått chansen att göra fram tills nu, sier Tomass Wilson fra Sverige.

Tomass stakk av med seieren som årets vinner av Rymdstipendiet 2018 med prosjektet «Analys av dubbelstjärnan V405 Aurigae».

Elever i gymnasiet fick söka med ett personligt brev och ett forskningsarbete med koppling till rymden, forteller Astronomisk Ungdom til NAROM. Les mer på Astronomisk Ungdoms nettsider.

Spesialpris i Unge Forskere

I forbindelse med årets konkurranse i Forskningsrådets «Unge Forskere» i klassen for naturvitenskap og teknologi ble det delt ut en spesialpremie til ​Even Aslaksen, 18 år fra St. Olav vgs, nemlig å være deltaker på European Space Camp. Even var en av 50 som deltok i denne klassen, og prisen vant han med prosjektet sitt «A study on the deflection of a clamped ruler. How does the deflection of a clamped ruler depend on the weight attached to its free end?»

Personally, I think it is very exciting that ESC is connecting prize-winningly nerdy youth from all over the world, encouraging science and international collaboration for the generations to come, forteller Gaute Holen fra Team Space Camp.

Gaute forteller også at årets European Space Camp er fullpakket med spennende innhold, forelesninger og utfordringer til deltakerne som skal reise til Andøya Space Center i august. Høydepunktet er som alltid ikke bare å få bygge sin egen rakett, men å få skutt den opp på slutten av uken de tilbringer her.

Foto: European Space Camp

Foto: European Space Camp

Tomass Wilson (Foto: Astronomisk Ungdom)

Even Aslaksen er nummer to fra høyre (Foto: Forskningsrådet)