Fem skoleklasser fra Andøy videregående skole fikk møte en flight controller fra det amerikanske romfartsselskapet Blue Origin

Omtrent 70 elever og lærere ble 30. oktober invitert av NAROM til Andøya Space Center for å høre på Dr. Tess Caswell og hennes reise inn i romfartsbransjen.

Dr. Tess Caswell holder foredrag for elever fra Andøya videregående skole

Anne Christine Lie jobber som outreach and speaker program coordinator ved den amerikanske ambassaden i Oslo. Hun inviterte Dr. Tess Caswell, en inspirerende dame fra den amerikanske romfartsbransjen til å reise på turne i Norge sammen seg selv og Mari Strømsvåg, education advisor fra den amerikanske ambassaden.

26–31. oktober reiste disse tre damer på turne i Norge for å inspirere elever og studenter til å finne sine veier inn i romfartsbransjen. Etter å ha vært innom Romfartsdagen på Teknisk Museum i Oslo og «Jenter og Teknologi»-konferansen til NHO, tok de turen nordover til Andøya og deretter Tromsø som siste stopp.

Fra å være en nysgjerrig jente på skolen, til å jobbe som flight controller for Blue Origin

Onsdag 30. oktober fortalte Dr. Tess Caswell et stappfullt rom av interesserte elever og lærere at hun jobber som flight controller på New Shepard, den første raketten til Blue Origin. Dette er et selskap som skal frakte folk ut i rommet og til månen og ledes av Amazon-grunnleggeren Jeff Bezos. Blue Origin var forresten den første virksomheten til å sende den samme raketten to ganger over den offisielle grensen til verdensrommet (100 km).

I tillegg til stillingen som flight controller jobber Dr. Caswell også som postdoktor ved Lamont-Doherty Earth Observatory ved Columbia University i USA. Dr. Caswell snakket om hvordan hun gikk fra å være en liten nysgjerrig jente til å i dag jobbe i romfartsbransjen. Hun fortalte om valg hun hadde tatt, at hun hadde snudd om underveis og hva hun hadde lært og erfart på veien. Et par av de viktige tingene hun ønsket å formidle var viktigheten av å finne praksismuligheter underveis i utdanningen og det å bryte opp store utfordringer til små oppgaver og fokusere på ett om gangen.

  • Les også om hvordan Dr. Caswell en gang oppholdt seg i 30 dager i en isolert kapsel på jorden sammen med tre andre for å hjelpe fremtidige astronauter i rommet.

Space-kahoot og utdanningsmuligheter i USA

Flere av elevene stilte spørsmål etter foredraget og det var tydelig at det traff godt og var til stor inspirasjon for de som selv står foran karrierevalg i årene som kommer.

Etter foredraget til Dr. Tess Caswell fortalte Mari Strømsvåg om mulighetene som nordmenn har ved utdanningsinstitusjoner i USA og forsøkte samtidig å senke barrieren for å søke seg dit. Det hele avsluttet med en space-kahoot med Anne Christine Lie. Hun delte elevene inn i grupper på tre og av de 23 lagene som deltok vant de tre beste noen fine gaver fra den amerikanske ambassaden.

Senere samme dag holdt Dr. Caswell et åpent foredrag som trakk flere interesserte til Andøya Space Center for å høre på et foredrag om hvilken betydning Apollo-programmet har hatt. Besøket fikk dessuten tid til en omvisning i Oksebåsen og møte flere av lederne i konsernet.