European Space Camp 20 år

European Space Camp feirer i år sitt 20-årsjubileum og 30. juni ble European Space Camp 2016 åpnet av ESA-astronaut Christer Fuglesang.

European Space Camp samler hvert år 25 ungdomer i alderen 17-20 år med en felles interesse for romfart og teknologi til en uke full av raketter, forelesninger, fysikk.

Rett etter ankomst på Andøya Space Center fikk åpningsseremonien en spennende vending da området måtte evakueres på grunn av pågående rakettkampanje og oppskytning av forskningsrakett. Årets European Space Camp fikk dermed en ordentlig pangstart og ga deltakerne massiv motivasjon for resten av uken.

Den svenske ESA-astronauten Christer Fuglesang stod for den offisielle åpningen av campen. Fuglesang har reist til den internasjonale romstasjonen to ganger, og deltakerne fikk høre på hans opplevelser og fortellinger fra verdensrommet, samt livet som astronaut.

Bare noen dager inn i leiren sitter deltakerne allerede igjen med store opplevelser og inntrykk.

– Leiren er så mye mer enn hva jeg hadde forventet, den er helt unik, jeg har aldri gjort noe i nærheten av dette før. Leiren er sjarmerende på en veldig spesiell måte, jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare European Space Camp til noen som aldri har vært med selv, sier Daniel Hosøy.

Reiste halve jorden for å komme på camp

I år har leiren to deltakere som har reist helt fra New Zealand for å delta.

– Det har vært helt fantastisk. Leiren har absolutt møtt alle forhåpningene mine, og det var perfekt å få se en rakettoppskytning allerede den første dagen, sier Jack Davies.

I løpet av uken på European Space Camp får deltakerne en smakebit av livet som rakettforsker på Andøya Space Center. Den vitenskapelige delen av leiren består av både forelesninger og gruppearbeid. Forelesningene holdes av noen av Europas fremste forskere og fysikere, og dekker temaer som raketteknologi, liv på mars, nordlys, forskningen ved CERN og mye mer. Med hjelp fra ingeniører og fysikere fra NAROM får deltakerne ta i bruk instrumentene og laboratoriene på Andøya Space Center til å bygge og skyte opp en studentrakett. Gruppearbeidet rundt studentraketten dekker områder som elektronikk, telemetri, nyttelast, rakettdesign og baneberegning. Oppskytningen av studentraketten er ukens høydepunkt og vil i år skje tirsdag 5. juli.

European Space Camp arrangeres hvert år av organisasjonen European Space Camp og NAROM. Viktige samarbeidspartnere er Norsk Romsenter og den europeiske romorganisasjonen European Space Agency (ESA), samt flere bedrifter og institusjoner som gir sponsorstøtte til European Space Camp. Mer informasjon finnes på www.spacecamp.no

Se flere bilder fra European Space Camp 2016 på flickr.

Av Rannveig Marie Færgestad, Team Space Camp.

ESA-astronaut Christer Fuglesang åpner European Space Camp 2016. Foto: Team Space Camp.

ESA-astronaut Christer Fuglesang åpner European Space Camp 2016. Foto: Team Space Camp.

Deltakere ved European Space Camp 2016. Foto: Team Space Camp.

Deltakere ved European Space Camp 2016. Foto: Team Space Camp.