En flott gjeng ungdommer fra Norges Realfagsgymnas (NRG-U) tilbrakte en uke ved Andøya Space Center

Ungdomstrinnet ved Norges Realfagsgymnas (NRG-U) har tatt i bruk et spennende undervisningsprogram, hvor bygging og oppskytning av «brusbokssatellitter», såkalte CanSat, inngår. 2. – 6. september har de vært på leirskole på Andøya Space Center og fått se nærmere på senteret og jobbe med satellittene sine.

Elev ved NRG-U og sin CanSat som skal opp i lufta
Elev ved NRG-U og sin CanSat som skal opp i lufta

CanSat er et pedagogisk prosjekt som kombinerer vitenskap, teknologi, programmering og matematikk og bruker verdensrommet som tema. Utfordringen er enkel: Kan du bygge en satellitt som passer inn i en brusboks?

Spesiell uke for elevene

Ungdommene reiste til Andøya sammen med to lærere og to foreldre. Her har de først og fremst jobbet med CanSat og fått samlet inn data ved hjelp av radioutstyr plassert i brusbokssatellitten og på bakken. Når dronen så løftet opp boksen og slapp den ned, kunne elevene ta i mot målingene på direkten. Etterpå så de nærmere på og analyserte dataen de samlet inn.

– En tur alle kommer til å huske, sier lærer Silje Edvardsen til NAROM. Vi tok en prat med de to lærerne som reiste sammen med ungdommene til Andøya for å høre hva dette betyr for ungdommene. Hør intervjuene med begge her:

Intervju med lærer Silje Edvardsen
Intervju med lærer Klaus Løvholen

Midt i blinken for NRG-U sitt konsept

– Det har en enorm betydning. Dette er midt i blinken for vårt konsept og visjon, svarer styreleder Roger Elstad i NRG-U når vi spurte hva det betyr for skolen å få sende ungdommer til Andøya Space Center. Roger Elstad forteller videre på telefon at det å få ta til seg teknologi fra både forskning og næringsliv er en innertier.

Vi tok også en prat med David Nyberg, far til en av ungdommene som er med på leirskolen til Andøya Space Center.

– Ungdommene har solgt såpe og dopapir i store mengder for å få til denne turen, for teller David. Vi har fått oppleve flott natur, Bleikstranda, hvalsafari og tur til observatoriet ALOMAR på fjellet bak Andøya Space Center. De har fått lære om hva som foregår her oppe, fått prøvd seg på CanSat-programmering, logget data og analysert dette. Fin blanding av teknisk arbeid og sosialt samvær. Det er veldig fint som forelder å se at de har venner i klassen og fungerer sammen i gruppe, avslutter David Nyberg.

Se bildene fra samlingen på Andøya Space Center

Slik ser det ut når en CanSat slippes fra en drone

Plassert ombord i dronen som løftet opp satellittene, er et kamera montert som ser nedover. Det brukte vi til å filme slippet av boksene som også har en fallskjerm for å falle sakte ned mot bakken. Se to videoklipp under: