
Spesiell uke for elevene
Ungdommene reiste til Andøya sammen med to lærere og to foreldre. Her har de først og fremst jobbet med CanSat og fått samlet inn data ved hjelp av radioutstyr plassert i brusbokssatellitten og på bakken. Når dronen så løftet opp boksen og slapp den ned, kunne elevene ta i mot målingene på direkten. Etterpå så de nærmere på og analyserte dataen de samlet inn.
– En tur alle kommer til å huske, sier lærer Silje Edvardsen til NAROM. Vi tok en prat med de to lærerne som reiste sammen med ungdommene til Andøya for å høre hva dette betyr for ungdommene. Hør intervjuene med begge her:
Midt i blinken for NRG-U sitt konsept
– Det har en enorm betydning. Dette er midt i blinken for vårt konsept og visjon, svarer styreleder Roger Elstad i NRG-U når vi spurte hva det betyr for skolen å få sende ungdommer til Andøya Space Center. Roger Elstad forteller videre på telefon at det å få ta til seg teknologi fra både forskning og næringsliv er en innertier.
Vi tok også en prat med David Nyberg, far til en av ungdommene som er med på leirskolen til Andøya Space Center.
– Ungdommene har solgt såpe og dopapir i store mengder for å få til denne turen, for teller David. Vi har fått oppleve flott natur, Bleikstranda, hvalsafari og tur til observatoriet ALOMAR på fjellet bak Andøya Space Center. De har fått lære om hva som foregår her oppe, fått prøvd seg på CanSat-programmering, logget data og analysert dette. Fin blanding av teknisk arbeid og sosialt samvær. Det er veldig fint som forelder å se at de har venner i klassen og fungerer sammen i gruppe, avslutter David Nyberg.
Se bildene fra samlingen på Andøya Space Center
Slik ser det ut når en CanSat slippes fra en drone
Plassert ombord i dronen som løftet opp satellittene, er et kamera montert som ser nedover. Det brukte vi til å filme slippet av boksene som også har en fallskjerm for å falle sakte ned mot bakken. Se to videoklipp under: