Den nordiske CanSat konkurransen 2017 er i gang!

Hvert år siden 2009 har elever fra videregående skoler rundt om i de nordiske land deltatt i den nordiske CanSat konkurransen som blir arrangert av NAROM. I år er intet unntak, og årets konkurranse går av stabelen i april på Andøya Space Center.

Elever fra Sandvika videregående skole som jobber med CanSat. Foto: Eva Groven, Budstikka

En CanSat er en satellittmodell som skal passe inn i en brusboks, og som inneholder instrumenter og kommunikasjonssystem som i virkelige satellitter. Satellittmodellene blir skutt opp fra Andøya Space Center og blir så utløst fra raketten for så å sveve tilbake til bakken i fallskjerm. På vei ned gjør den ulike målinger som ble sendt til en PC på bakken.

Selve konkurransen hvor alle lagenes CanSat’er blir skutt opp med rakett til cirka 1000 meters høyde blir i år avholdt 2. – 6. april, og nettopp nå jobber og forbereder elever på 8 lag fra Norge og Finland på å bli de beste i Norden til å lage en liten brusboks-satellitt. De deltakende lag har blant annet sendt inn et kort prosjektforslag, og det har kommet inn mange fine og ambisiøse prosjektforslag. Det betyr at konkurransen tegner til å bli veldig spennende i år også.

Vinnerne av den nordiske konkurransen får tilbud om å bli med på den Europeiske CanSat konkurransen 2017 som finner sted i juni i ett av de 22 medlemslandene i den europeiske romorganisasjonen ESA, og hvor de nasjonale vinnerlagene fra hele Europa deltar.

Ett av de lagene som deltar i den nordiske CanSat konkurransen i år, er en gruppe elever fra Sandvika videregående skole. Elevene uttaler at de i år deltar med et prosjekt som de mener er flere hakk mer ambisiøst enn fjorårets.

Du kan lese mer om dette laget og prosjektet deres her: «Her lager ungdommer sin egen brusboks-satelitt» – Budstikka

 

Bakkestasjon for CanSat

CanSat med fallskjerm

Forskjellige typer CanSater