Cathinka fra Lofoten Glass skal produsere nordlyskunst til Spaceship Aurora

Det som skal bli den nye utsmykningen i Spaceship Aurora er nå avgjort. Daglig leder i NAROM, Arne Hjalmar Hansen har signert en avtale med kunstneren Cathinka Mæhlum fra Lofoten Glass i Kabelvåg.

Cathinka Mæhlum og Arne Hjalmar Hansen

Cathinka har arbeidet som glasskunstner siden 1996, og en klar kilde til inspirasjon er det skiftende nordiske landskapet, hvor naturen tolkes inn i elegante glassgjenstander. Mæhlum er opptatt av form og funksjonalitet, og hun bruker også endel farger i sine kunstverk.

– Når Nordnorsk kunstnersenter sendte ut nyheten om at Spaceship aurora ønsket kunsteriske bidrag fanget det min oppmerksomhet. Jeg jobber mye med fargekombinasjoner og optikk og følte straks at dette var midt i blinken for meg, dette måtte jeg gjøre, forteller en begeistert og glad Cathinka Mæhlum. Å jobbe med utsmykninger i det offentlige rom har jeg gjort litt av, men ønsket å gjøre mere av, og da er dette en flott anledning å vise frem kunsten min.

– Vi jobber for at flest mulig skal kunne oppleve kunst i det offentlige, i motsetning til at folk må oppsøke gallerier for å oppleve og nyte kunst, forteller Janna Thöle-Juul som er ansvarlig for arbeid med kunst i offentlige rom ved Nordnorsk kunstersenter. Formidlingen som skjer gjennom kunstverk er også en viktig faktor som vi liker, det at dere viser til noe vitenskapelig gjennom kunsten.

Nordlyskuler i taket

– Det jeg skal bygge er tre nordlyskuler med diameter på 30-40cm skal henge fra taket og rotere samtidig som de blir opplyst av ulike farger. De vil så reflektere nordlysets farger på veggene rundt, men ikke hele tiden, litt som nordlyset ikke alltid kan sees og vil variere, forteller Mæhlum.

Illustrasjon av nordlyskulene som Cathinka lager.

Vi hadde lyst på en kunsterisk installasjon, og kom frem til at det manglet noe i foajeen. Det måtte være en installasjon/utsmykning som kunne formidle det vi står for, dette med nordlyset for eksempel, sier Anneline Laupstad, seksjonsmedarbeider i Spaceship Aurora. Denne utsmykningen er en del av et større prosjekt for å formidle nordlyset som kunst, kultur- og naturopplevelser, og som en del av den norske kulturarven. Prosjektet er i sin helhet finanisert av Sparebankstiftelsen DNB, forteller Anneline Laupstad.

– Når kulene blir belyst skapes det assosiasjoner med nordlyset og dette kan være en flott påminner om fenomenet ute på himmelen, avslutter Mæhlum.