Cassiniforsker for en dag

«Cassiniforsker for en dag» er en skrivekonkurranse for elever i alderen 10-18 år, og er nå åpen for påmelding. Konkurransen er satt i gang for å gi elever en forsmak på hvordan det er å være romforsker og romingeniør. Som en del av denne konkurransen har mange forskere fra bl.a. NASA og ESA satt av verdifull tid for å ta bilder med Cassini som går i bane rundt Saturn.

Tre mulige oppdrag

I skrivekonkurransen kan elevene velge mellom tre ulike forskningsoppdrag:

 1. Geysirer av vanndamp og is på Enceladus sørpol (Se bilde)

  Geysirer av vanndamp og is på Enceladus sørpol. Bilde: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

  Nærbilde av geysirer på Enceladus. Bilde: NASA\JPL

 2. Titans innsjøer (Se bilde)

  Nærbilde av Titans innsjøer. Bilde: NASA/ESA

  Titans innsjøer. Bilde: NASA\JPL

 3. Heksagonet (sekskanten) på Saturns nordpol (Se bilde)

  Hexagon på Saturns nordpol. Bilde: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Konkurranseregler

For å delta i konkurransen må eleven(e) studere de tre oppdragene over og dets tilhørende bilde, og deretter bestemme seg for hvilket oppdrag som de tror vil gi de beste forskningsresultatene. Deretter må de skrive en tekst på 500 ord hvor de forklarer hvorfor oppdraget en har valgt er det mest interessante å forske på. Elever kan altså delta enkeltvis eller klassevis. Hvis en hel klasse melder seg på, kan de kun sende inn ett bidrag.

Elevene vil bli vurdert i tre aldersgrupper:

 • 10-12 år
 • 13-15 år
 • 16-18 år

Påmelding:

Elever som vil delta i konkurransen må sende inn tekst innen 3.april 2017 til:

 • Norske elever: Hege Merethe Strømdal (email: post@esero.no)
 • Danske elever: Maiken Lykke Lolck (email: dk@esero.no)
 • Finske elever: Ann-Catherine Henriksson (email: fi@esero.no
 • Svenske elever: Perina Stjernlöf  (email: se@esero.no)

Premiering

En nasjonal vinner i hver alderskategori for hvert forskningsoppdrag vil bli kåret. Det vil si totalt 9 vinnere fra hvert land.

Vinnere får publisert sin tekst på ESA sine nettsider, samt får tilsendt en premie og et diplom.

Alle deltakere vil få tilsendt deltakerbevis.

The Cassini Journey – A short film by Jeroen Wegh fra Wegh Studios på Vimeo.

Om romfartøyet Cassini-Huygens

Cassini-Huygens-oppdraget er et internasjonalt samarbeid mellom NASA, ESA, og den italienske romorganisasjonen (ASI). I 2004, etter en reise på nesten syv år, var romfartøyet den første til å gå i bane rundt Saturn.

I januar 2005 landet Huygens-sonden på overflaten av Titan, en av Saturns måner. Dette er den eneste landingen som har skjedd i det ytre solsystemet og lengst unna jorden. Les mer om det på ESA sine sider (siden er på engelsk).

Cassini går fortsatt i bane rundt Saturn og gir forskerne en mye informasjon om den gigantiske planeten og dens måner. Nå i sluttfasen er det i underkant av ett år igjen av det andre oppdraget til Cassini som heter «Solstice Mission». Den siste runden til Cassini, som finner sted i 2017, vil være spektakulær. Sonden vil gå nærmere Saturn og dens ringer før den tar det endelig steget inn Saturns atmosfære den 15. september 2017.

Sterk europeisk engasjement i Cassini-Huygens oppdraget

Huygens-sonden ble utviklet av ESA, og mange europeiske land var involvert i utviklingen av de 12 instrumentene om bord Cassini. Data som er sendt tilbake til Jorden fra Huygens-sonden, sammen med data fra det pågående Cassinioppdraget, er studert av hundrevis av forskere fra hele verden. Mange av forskerne som deltar i denne internasjonale oppdrag av utforskning og oppdagelse, er fra Europa.

 

Se flere andre prosjekter på Nordic ESERO