Astronaut Christer Fuglesang besøkte Romskipet Aurora

Sveriges første astronaut gjestet Romskipet Aurora ved Andøya Space Center, 30. juni 2016. Både store og små kom og hørte på historier og lærte om Christer Fuglesangs to turer til Den internasjonale romstasjonen i 2006 og 2008.

Bakgrunnen for besøket til den svenske astronauten, som for øvrig gjestet Andøya for andre gang etter 2012, ligger i åpningen av et av de mest framtredende kurs ved NAROM, European Space Camp, som i disse dager foregår for 21. gang ved Andøya Space Center.

At astronauten så skulle gi folk flest anledning å høre på hans foredrag i form av et folkeakademi var en selvfølge.

Svensk-norske røtter

Arne Christer Fuglesang, som er født 18. mars 1957 i Stockholm er utdannet partikkelfysiker og hittil den eneste svenske astronauten. Han har svensk-norske røtter. Hans mor var svensk, mens hans norske far byttet statsborgerskap kort tid før Christer ble født.

Allerede i 1992 entret han den harde konkurransen om astronautplassene til den Europeiske Romfartsorganisasjonen ESA.

Stor stas i Romskipet Aurora

Under et en-timers foredrag med tittel «Mine reiser i verdensrommet» fikk et andpusten publikum bestående av både små og store høre personlige historier om livet ombord i romstasjonen. Temaene varierte fra de vitenskapelige eksperimentene Fuglesang gjennomførte, til hans såkalte «spacewalks» (red: opphold i romdrakt utenfor stasjonen) og det dagligdagse livet til en astronaut.

Etter foredraget ble Christer Fuglesang invitert til en ny tur ut i verdensrommet. Denne gang med Romskipet Aurora som for første gang ble styrt av en ekte astronaut. Fuglesang avsluttet sitt opphold ved å signere veggen, «wall of astronaut» i Romskipet Aurora.

Christer Fuglesang i pilotsetet i Romskipet Aurora (Foto: NAROM)

Christer Fuglesang i pilotsetet i Romskipet Aurora (Foto: NAROM)

Christer Fuglesang besøker Romskipet Aurora (Foto: NAROM)

Christer Fuglesang besøker Romskipet Aurora (Foto: NAROM)