Alle niendeklassingene på Kongsvinger ungdomsskole fikk besøk av en romfysiker

Klasse 9a ved Kongsvinger ungdomsskole ble i mars trukket ut som vinnere av en kunnskapskonkurranse om romfart. Premien var å få besøk av romfysiker fra Andøya Space Center.

Konkurransen som klasse 9a vant ble arrangert av Norges Ingeniør og teknologorganisasjon (NITO) og Nasjonalt senter for romrelatert opplæring (NAROM). Når de fikk besøk av en romfysiker Fredrik Bjarte Pettersen fra NAROM ved Andøya Space Center, var alle 150 elevene fra hele niendetrinnet med.

Fysikkshow og raketter

Elevene skulle før lunsj bruke litt tid på å bygge egne raketter kún ved hjelp av saks, papir og tape. Når rakettene var ferdige, skulle alle skytes opp utendørs ved hjelp av ganske høyt trykk i en rakettrampe som Fredrik hadde med seg.

– Wow, sa elevene med et gisp da den første raketten ble skutt ut i en rasende fart. Den forsvant over hele friidrettsbanen på Tråstad, og ble stående med spissen ned i selve løpebanen. Dette melder Glomdalen avis (betalmur) som har skrevet om den spennende dagen og møtet med fysiker Fredrik.

På slutten av dagen skulle alle elevene også delta på et fysikkshow hvor fysiker Fredrik demonstrerte magnetisme, trykk, lys og nordlys på en veldig praktisk og lærerik måte. Se under en video hvor Fredrik skaper nordlys:

En smakebit på fysikkshowet til Fredrik. Her skapes Nordlys på direkten.