Din forespørsel om tilgang er godkjent. Vennligst sjekk din e-post

Din forespørsel om tilgang ble avvist

E-post

Du har allerede sendt inn en søknad. Vennligst sjekk din e-postkonto, og muligens spam-katalogen.

Din forespørsel har blitt avslått.

E-posten du oppga er ikke en gyldig e-postadresse. Vennligst kontroller skrivemåten. Husk at e-postadresser ikke kan inneholde æ, ø, og å

Takk for din interesse. Vennligst sjekk din innboks (og eller spam-katalog) for å fortsette søknadsprosessen.

E-post

Nordic ESERO - CanSat for nordiske lærere - Andøya Space Center

Beskrivelse

 

Etterutdanningskurs for nordiske lærere

 

NAROM samarbeider med Skolelaboratoriet ved NTNU, Universitetet i Ålborg og den Europeiske Romorganisasjonen ESA for å arrangere kurs for videregåendeskoleelever og lærere. Cansat er et læringsprosjekt som er relativt billig for skolene å delta på, man kan selv velge hvor mye man vil gjøre ut av det og hvor mye tid man vil bruke, og det gir elevene mulighet til å ha ansvaret for et prosjekt, sette opp budsjett, lage mekaniske og elektroniske løsninger i brusboksen og programmere elektronikken. Selve hjertet i brusboksen er en Arduino, som er et elektronikkort med mikroprosessor på som er veldig enkelt å programmere og er laget for å få elever til å lære programmering. Utfordringen for gruppen med elever er å holde seg innenfor begrensninger på kostnad, tidsbruk, vekt og ikke minst volum i og med at satellitten skal bygges inn i en brusboks.

 

CanSat er blitt et internasjonalt vellykket konsept for å kunne tilby studenter og elever et spennende og lærerikt ”rom-prosjekt”, og for å skape økt interesse for realfagene og teknologi. Konseptet passer godt inn i faget Teknologi og forskningslære i den videregående skolen. Dersom det er kursdeltakere fra den finskspråklige delen av Finland, så vil kurset gå i sin helhet på engelsk. 

 

Målsetning:

Å gi nordiske realfagslærere i gymnasium/videregåendeskole og ungdomsskole en generell innføring i romteknologi. Å gi lærerne praktisk erfaring med elektronikk og måleteknikk ved at de bygger en sonde med elektroniske sensorer for logging og overføring av måledata mellom sonde og bakkestasjon via radio. Det hele monteres i en brusboks (CanSat) og slippes fra ballong/rakett. 

 

En CanSat er en liten satellittmodul (sonde) som skal kunne slippes fra en rakett eller en ballong, og sveve tilbake til bakken i fallskjerm. På vei ned skal den gjøre ulike målinger som sendes til en bakkestasjon. Utfordringen er å holde seg innenfor begrensninger på kostnad, tidsbruk, vekt og ikke minst volum. Satellittmodeulen skal bygges inn i en boks på størrelse med en 0,33 liters brusboks. En CanSat inneholder instrumenter, strømforsyning, databehandlingsenhet og kommunikasjonssystem som i virkelige satellitter. Les mer om CanSat konseptet og tilgjengelige undervisningsressurser her

 

Kostnad:

Kurset gjennomføres som en del av Nordic ESERO prosjektet og er gratis for deltakere fra Norge, Sverige og Finland. Man får dekket kostnader for hotell og overnatting ved Andøya Space Center.

 

Nøkkelinfo

  • Målgruppe: Lærere
  • Sted: Andøya Space Center
  • Første kursdag: 14.09, 2017
  • Siste kursdag: 15.09, 2017
  • Siste dag for påmelding: 15.05, 2017