Påmelding

MESSAGE

Be om tilgang

Vennligst skriv inn din registrerte e-postadresse og du vil motta en innloggingslenke i innboksen din. Denne funksjonen bruker cookies for å fungere.

Tusen takk for din forespørsel. Dersom du er oppført i våre systemer vil du nå motta en innloggingslenke i innboksen din.

ESERO Norway - Lærerkurs i CanSat - 2021

Beskrivelse

Nøkkelinfo

 • Målgruppe
  Lærere
 • Sted
  Andøya Space
 • Første kursdag
  09.11, 2021
 • Siste kursdag
  10.11, 2021
 •  

Andøya Space Education samarbeider med Skolelaboratoriet ved NTNU og Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA) for å arrangere kurs for videregående skole, elever og lærere. Cansat er et læringsprosjekt som går ut på å konstruere og bygge en liten satellittmodul (sonde) og som er relativt billig for skolene å gjennomføre. Man kan selv velge hvor mye man vil gjøre ut av det og hvor mye tid man vil bruke, og det gir elevene mulighet til å ha ansvaret for et prosjekt, sette opp budsjett, lage mekaniske og elektroniske løsninger og programmere elektronikken. Selve hjertet i satellittmodulen består av et elektronikk-kort med mikrokontroller (Arduino) som er enkel å programmere og er utviklet bl.a. for å lære elever programmering. Utfordringen (for gruppen med elever) er å holde seg innenfor kostnadsrammer og begrensninger i tidsbruk, vekt og ikke minst volum siden satellittmodulen skal bygges inn i en 0,33 liters brusboks (CanSat).

CanSat'en skal kunne slippes fra en rakett, en drone eller en ballong, og sveve tilbake til bakken i fallskjerm. På vei ned skal den gjøre ulike målinger som sendes til en bakkestasjon. En CanSat inneholder instrumenter, strømforsyning, databehandlingsenhet og kommunikasjonssystem som i virkelige satellitter. Les mer om CanSat-konseptet og tilgjengelige undervisningsressurser her.

CanSat er blitt et internasjonalt vellykket konsept og tilbyr studenter og elever et spennende og lærerikt "rom-prosjekt", for å skape økt interesse for realfagene og teknologi. Konseptet passer godt inn i faget Teknologi og forskningslære i den videregående skolen, Elektroniske kretser og utstyr på yrkesfag vg2 datateknologi og elektronikk samt yrkesfaglig fordypning.

Dersom du ønsker litt repetisjon av programmering av Arduino, vurder å delta på Arduino - Grunnkurs i programmering mandag 8. november samme sted. Det tas forbehold om videreføring av samarbeidsavtale med ESA og  Skolelaboratoriet ved NTNU.

Tid og sted: Oppstart tirsdag 9. november kl 0830 - avslutning onsdag 10. november kl 1500. Andøya Space

Påmelding: Påmelding gjøres på skolelab.no Fortløpende påmelding frem til 19. oktober 2021. Maks 24 plasser.

Kursholdere: Simen Bergvik, Marcos Fraga og Ørjan Vøllestad ved Andøya Space Education og Nils Kr. Rossing Skolelaboratoriet ved NTNU

Målgruppe:

 • Lærere på vgs som underviser Teknologi og forskningslære
 • Lærere som underviser faget Elektroniske kretser og utstyr på yrkesfag vg2 datateknologi og elektronikk.


Kursavgift: Kurset gjennomføres som en del av ESERO Norway prosjektet og er gratis for deltakere fra Norge. Dersom man trekker seg fra kurset etter 2. november eller ikke møter opp vil man bli fakturert NOK 800,- 

Kostnader kost og losji: Kost og losji dekkes av Andøya Space Education.

Reisekostnader: Man må selv bestille og betale reise, men man kan i etterkant av kurset søke om 50% reisestøtte (maks 2000 NOK).

Overordnet læringsutbytte: Målet med kurset er å gi nordiske realfagslærere i videregående skole og ungdomsskole en generell innføring i et romrelatert prosjekt som kan tas i bruk i undervisningen på egen skole.

Læringsutbytte:

 • praktisk erfaring med elektronikk og måleteknikk
 • erfaring med å bygge en sonde med elektroniske sensorer
 • introduksjon til programmering av Arduino
 • praktisk arbeid med datalogging og overføring av måledata mellom sonde og bakkestasjon via radio.
 • eksempler på bruk av CanSat i undervisningen

Faglig innhold (bl.a):

 • Forelesninger om CanSat, bruk av elektronikk og sensorer, trådløs overføring og lagring av data
 • Introduksjon til Arduino programmering
 • Praktisk arbeid, bygging, lodding og testing
 • Eksempler på hvordan du kan bruke CanSat i undervisningen din

 

Samarbeid

Kurset arrangeres i samarbeid med Skolelaboratoriet ved NTNU.