Ylvis presenterer rakettskandalen fra 1995 i Stories from Norway

Ylvis presenterer en verdenskjent historie fra januar 1995: Et knippe nordlysforskere skyter opp en fredelig forskningsrakett. For første og eneste gang i historien aktiverer russerne atkomkofferten. 

Raketthendelsen på Andøya (kjent som Black Brant scare på engelsk) var en hendelse som har sitt utspring i en rakettoppskytning fra Andøya Rakettskytefelt (idag Andøya Space Center). 25. januar 1995 sendte Andøya Rakettskytefelt opp en Black Brant-rakett. Raketten var den største i sitt slag som hadde blitt skutt opp siden rakettskytefeltet ble etablert i 1962 og ble sendt drøyt 1400 kilometer til værs. Den landet 330 kilometer nordøst for Svalbard nesten nøyaktig der det var planlagt at den skulle lande. Les mer om hendelsen her.

Undersøkende musikaler

Ylvis-brødrene har en dokumentarserie «Stories from Norway» på TVNorge som ikke er helt som andre dokumentarer. Dette er historier presentert som undersøkende musikaler. Hver episode i Stories from Norway er en frittstående musikalepisode som tar for seg én sak eller hendelse fra virkeligheten, gjerne saker som sier noe om landet vårt. En av disse er rakettskandalen fra 1995 på Andøya.

Om episoden fra dplay.no: For første og eneste gang i historien aktiverer russerne atkomkofferten. Boris Jeltsin har bare minutter på å bestemme seg: Skal han gå trykke på knappen og starte atomkrig? Ylvis presenterer på sin måte historien om minuttene verden sto på randen av tredje verdenskrig, på grunn av en norsk forskningsrakett. Se den 22 minutter lange episoden gratis på dplay.no

Musikken fra musikalen

Etter å ha sett episoden hadde flere av NAROM-ansatte sangene på hjernen. Likte du musikken i episoden kan du lytte til de fem sangene på Spotify:

Skjermbilde fra episoden på dplay.no

Skjermbilde fra episoden på dplay.no