Erik Tandberg: Tilbake til Månen

I denne utgaven av sin romrapport forteller Erik Tandberg om romnyheter verden rundt. Han nevner en tilbakeferd til Månen for USA, en oppsving for romprogrammet i Ukraina, en ny ESA astronaut og mange andre ting.

Amerikanere på Månen om tre år?

NASA-rådgiverne i overgangsgruppen er stemt for å returnere mennesker til Månen om tre år, ifølge en artikkel i det politiske magasinet Politico fra 9. februar.

Ukrainsk oppsving?

Etter en vanskelig periode kommer det endelig positive signaler fra romvirksomheten i Ukraina. Landet har en romhistorie med medvirkning ved 148 oppskytninger der 300 satellitter og romfartøyer har vært plassert i bane, og hørte til gruppen av ti nasjoner som dekket hele spekteret fra bygging av bæreraketter til nedlesing av data.

Ny ESA-astronaut

2. februar meldte ESA at Matthias Maurer fra Tyskland var tatt ut som ny astronaut i romorganisasjonen. Maurer, som var finalist ved uttaket i 2009, har en doktorgrad i materialteknologi.

Les romrapporten i sin helhet på forskning.no


Erik Tandberg er hele Norges romfartsekspert, romfartens grand old man. I over et halvt århundre har han formidlet romfartens oppturer og nedturer til norske fjernsynsseere.

Legendarisk er NRKs første nattsending under månelandingen i 1969. Tandberg har møtt Neil Armstrong, Wernher von Braun og mange andre av romfartens store navn. I dag er han tilknyttet Norsk Romsenter som frittstående konsulent. Han blogger på forskning.no

Her kjører astronaut Eugene Cernan månebilen i Tauris-Littrow-området på den hittil siste bemannede måneferden Apollo 17 i desember 1972. (Foto: NASA)

Matthias Maurer at the European Astronaut Centre, in Cologne, Germany. (Foto: ESA)

Apollo 15 lunar module pilot Jim Irwin loaded the lunar rover with tools and equipment in preparation for the first lunar spacewalk at the Hadley-Apennine landing site. (Foto: NASA)