Erik Tandberg: Romturismen nærmer seg

Erik Tandberg er romfartens grand old man. I over et halvt århundre har han formidlet romfartens oppturer og nedturer til norske fjernsynsseere. Legendarisk er NRKs første nattsending under månelandingen i 1969.

SpaceShipTwo snart klar for første flygninger

Virgin Galactic's first SpaceShipTwo during its first supersonic powered flight.

Virgin Galactic’s first SpaceShipTwo during its first supersonic powered flight.

Mike Moses, den nye sjefen for Virgin Galactic, uttalte på en konferanse 13. oktober at selskapet regner med å starte glideprøver med den nye SpaceShipTwo nummer to i løpet av én til to måneder.

Den første prøven med White Knight Two uten slipp ble foretatt i september.

Mike Moses har vært ansatt i Virgin Galactic siden 2011. Han kom fra NASA, der han var ansvarlig for de 12 siste romfergeoppskytningene.

Mange flere galakser enn vi trodde

2016-10-24-15_19_41-000184Basert på data fra Hubble-romteleskopet har astronomene laget tredimensjonale kart over verdensrommet. Disse kartene har antydet antallet galakser som kan ses til 100-200 milliarder.

Matematiske modeller gir imidlertid mulighet for å beregne antallet ytterligere galakser som ikke kan ses nå verken av Hubble eller andre teleskoper, og disse beregningene gir et samlet antall som er minst ti ganger høyere.

Les romrapporten i sin helhet på forskning.no


Erik Tandberg er hele Norges romfartsekspert. I over et halvt århundre har han formidlet romfartens oppturer og nedturer til norske fjernsynsseere. Legendarisk er NRKs første nattsending under ånelandingen i 1969. Tandberg har møtt Neil Armstrong, Wernher von Braun og mange andre av romfartens store navn.

I dag er han tilknyttet Norsk Romsenter som frittstående konsulent.