Erik Tandberg: Ny type russisk bemannet romfartøy

I denne utgaven av sin romrapport forteller Erik Tandberg om romnyheter verden rundt, blant annet om nytt russisk romfartøy Federasjonen, ExoMars landingen og litt fra Plutosystemet.

  • To versjoner av Russlands nye bemannede romfartøy Føderasjonen i en skisse fra 2009. Til venstre er den nåværende romkapselen Sojuz for sammenligning av størrelsen. (Figur: Kamov, Creative Commons, CC-BY-SA 2.5, bearbeidet av forskning.no)
  • Pluto
  • MRO image of Schiaparelli – after (ESA)

Romfart generelt

Igor Komarov, sjefen for Roskosmos, opplyste 24. oktober at Russlands nye bemannede romfartøy, Føderasjonen, planlegges skutt opp på første ubemannede prøveferd i 2021 fra Vostochny-kosmodromen.

Schiaparelli anses tapt

ExoMars landingssonden Schiaparelli oppførte seg ikke som forventet på vei ned gjennom Mars-atmosfæren 19. oktober, og anses tapt.

Mottatte data viser at alt virket som planlagt i de første fasene av nedfarten. Innrettingen var korrekt, varmeskjoldet utførte sin del av oppbremsingen og fallskjermen åpnet seg som den skulle. Derimot ble skjermen sluppet for tidlig, i tillegg til at bremsemotorene brant i en for kort periode.

Nytt om Pluto-systemet

På en pressekonferanse 14. oktober ble det lagt frem interessante nyheter om Pluto-systemet av New Horizons forskerne: Dvergplanetens atmosfære har sannsynligvis skyer ved soloppgang og solnedgang. Dessuten går det jordskred på Charon, Plutos største måne.

Les romrapporten i sin helhet på forskning.no


Erik Tandberg er hele Norges romfartsekspert. I over et halvt århundre har han formidlet romfartens oppturer og nedturer til norske fjernsynsseere. Legendarisk er NRKs første nattsending under ånelandingen i 1969. Tandberg har møtt Neil Armstrong, Wernher von Braun og mange andre av romfartens store navn.

I dag er han tilknyttet Norsk Romsenter som frittstående konsulent.