Slik kan du 3D-printe solsystemets høyeste fjell: Olympus Mons

Mount Everest er det høyeste fjellet på jorden, men dersom vi går ut fra jorden og ser på alle planetene i solsystemet vårt, så er Olympus Mons på Mars det høyeste fjellet av dem alle. Les hvordan du kan skrive ut en 3D-modell av fjellet og andre områder på Mars.

Mount Everest er 8.848 meter høyt, men Olympus Mons er hele 21.229 meter!

Det er et imponerende høyt tall. Det er kanskje litt vanskelig å se det for seg hvor stort fjellet egentlig er. I utstrekning er fjellet omtrent like stort som hele Frankrike, og setter vi Olympus Mons ved siden av Mount Everest ser vi forskjellen litt bedre. Her ser du en sammenligning:

Olympus Mons on Mars, the tallest planetary mountain in the Solar System, compared to Mount Everest and Mauna Kea on Earth (heights shown are above datum or sea level, which differ from the base-to-peak heights given below)

For å gjøre det litt mer håndterlig kan du nå hente ned en 3D-modell og skrive ut solsystemets høyste fjell. I alle fall en liten modell.

3D-printe en modell av Olympus Mons

Har du tilgang til 3D-printer kan du bruke tjenesten Mars Trek fra NASA JPL og hente ned en .stl-fil som du kan skrive ut på hvilken som helst 3D-printer.

Slik gjør du det:

1. Bruk en nettleser og naviger til trek.nasa.gov/mars/

2. Søk etter Olympus Mons og forstørr slik at du ser fjellet godt

3. Velg «Generate 3D Print File» fra skiftnøkkel-ikonet oppe til høyre og trykk Rectangle-knappen

5. Trykk og dra i kartet for å lage en gul trekant rundt fjellet, la instillingene som dukker være slik de er og trykk Submit-knappen

6. Nå lastes en fil ned etter at nettstedet har klargjort den, det kan ta en kort stund. Filen blir omtrent 5-15MB stor.

7. Bruk programvaren for 3D-printeren din, last inn den nedlastede .stl-filen og skriv ut modellen.

Ferdig 3D-modell

Her er et bilde av modellen over etter at den er ferdig utskrevet. Hvis du ønsker det, kan du laste ned .stl-filen som jeg har brukt her.