Reisebrev – Exploring the Universe

NAROM og Nordic ESERO gjennomførte feltdelen av sitt astronomikurs for lærere på Tenerife i tidsrommet onsdag 30. oktober – mandag 4. november 2019. Totalt var det 20 lærere fra Finland, Sverige og Norge. To av de norske deltakerne, Anita og Stian, ble bedt om å lage et reisebrev fra oppholdet. Nedenfor finner dere deres reisebrev om det å bo og oppleve bl.a ett av de beste observatoriene i verden: Teide Observatory.

Foto: Jan Holmgård

Nå er vi på reisen tilbake fra en uke på Tenerife, hvor vi har fått besøke Insituto de Astrofísica de Canarias (IAC) og Observatorio del Teide, en av verdens beste lokaliteter for å studere stjernehimmelen. 20 lærere fra Norge, Sverige og Finland har fått delta på et kurs og opplegg det er vanskelig å beskrive med store nok ord. I én setning kan vi si at våre svært høye forventninger etter beskrivelsen av kurset har blitt innfridd og langt overgått. Onsdag morgen forrige uke sjekket vi inn på en reise i Universet sammen med Nordic ESERO. Kursets hovedidé er at mennesker til alle tider har vært fascinert over stjernehimmelen og alt vi kan observere der, og hvordan vi kan bruke dette til å styrke undervisningen i alle fag. Opplegget har hatt et solid fokus på å gi oss ressurser og erfaringer til utvikle læringsopplegg som bruker astronomi som kontekst for å gjøre undervisningen mer spennende, interessant, og samtidig motivere for realfag generelt. På onsdagen ble vi litt bedre kjent, besøkte IAC, fikk omvisning og arbeidet med relevante og forberedende aktiviteter.

Foto: Anita Oltedal

Torsdag, allehelgensaften, bar det av sted til Teide Observatorium, 2400 moh. Vi tok en spasertur i vårt eget solsystem (i skala 1:14 milliarder), observerte sola og fikk en omvisning i teleskopene OCG (mikrobølger) og IAC80 (optisk). Etter gul suppe og en fantastisk solnedgang kom kvelden vi alle hadde ventet på! Nymånen strålte frem og alle planetene sto på rad og rekke og inviterte oss ut under åpen himmel. Det mest fantastiske som møtte oss var Melkeveien, som viste seg med all sin utstråling. Med grønn laser (et uunnværlig verktøy) og gammel mytologi viste José oss hvordan vi, som babylonerne, kan gjenkjenne stjernebildene. De neste to kveldene fikk vi også utforske månen, Jupiter, Saturn, Andromeda, Betelgeuse, Rigel, Pleiadene (de syv søstre), Polaris, Kassiopeia, Oriontåken og sist, men ikke minst, Krabbetåken. Vi vekslet mellom observasjoner med øyet, små teleskoper av høyeste kvalitet og store profesjonelle teleskoper (IAC80). Og alt sammen med erfarne astronomer og en dyktig ingeniør som hele tiden kunne forklare og fortelle om både begrepene som ligger til grunn for vår forståelse av universet, og teknikken i teleskopene som har gitt oss det meste av denne forståelsen.

Foto: Daniel Lopéz

Å få være på lokasjonen på Teide har vært nær magisk. Og vi vil få fremheve det gode fokuset på hvordan vi kan bruke våre nye erfaringer og lærdom i klasserommet. Vi diskuterte jevnlig i grupper på tvers av skoletrinn og nasjonaliteter i noen sammenhenger, og grupper som underviste samme fag/trinn andre ganger. Da fikk vi mye igjen for å være ulike mennesker på ulike klassetrinn som diskuterte de større perspektivene sammen, og reflektere over konkrete læringsmål andre ganger. Etter å ha knyttet mange vennskapsbånd i tre dager og observasjonskvelder under den klareste stjernehimmelen, og på fottur i Teide nasjonalpark, vendte vi tilbake til La Laguna. På en svart strand med brusende bølger badet vi i Atlanterhavet ved byen Bayamar. Et sted hvor de lokale innbyggerne også bader.

Så nå sitter vi altså på flyplassen på vei hjem, og tenker over alt vi har opplevd og fått av ressurser. Vi sitter igjen med et stort bibliotek av digitale ressurser som er klare til å implementeres i undervisningen. Og vi har fått innsikt i verktøyene og det praktiske som skal til for å få til gode observasjoner ute sammen med elevene.

Takk til samtlige deltakere som har bidratt til de positive opplevelsene, kunnskapen og erfaringene vi nå sitter igjen med. Vi holder kontakten og fortsetter å dele erfaringer og ressurser! Takk til alle som har tatt imot oss på Teide og gitt oss en uforglemmelig opplevelse: Takk til Hector, Alfred, Daniel, teleskopingeniør og Antonio. Og til slutt takk til José og Bent som har fått i stand dette unike eventyret.

Hilsen Anita og Stian