Ny bok om verdens første romforsker – Kristian Birkeland

Vi har fått lese den nye boken til forsker og forfatter Pål Brekke som omhandler historien til verdens første romforsker, Kristian Birkeland. Dette er en bok vi mener burde havne under mange juletrær denne julen.

«Siden jeg var ung har Kristian Birkeland vært en inspirasjonskilde for min egen forskning. Den fascinerende koblingen mellom sola og jorda som Birkeland oppdaget var nok det som sporet meg inn på mitt fagfelt, sola.»

Slik innleder Pål Brekke en helt ny bok om Kristian birkeland. Boken forteller hele historien om Kristian Birkeland, med mange fakta som er ukjent for de fleste. Boken avslutter med et kapittel om hvordan nordlyset oppstår og hvordan solstormer kan påvirke vårt teknologibaserte samfunn. Du lærer også hvordan vi kan varsle nordlys og hvordan du selv kan ta flotte bilder av himmelfenomenet. Boken inneholder dessuten en rekke sjeldne fotografier og er illustrert av grafikeren Leah Laahne.

Forsiden til Pål Brekkes nye bok om Kristian Birkeland

Verdens første romforsker

I 2017 var det 150 år siden Kristian Birkeland ble født, og 100 år siden han døde. En hel verden hyller nå det norske geniet, som i 50 år etter hans død nesten gikk i glemmeboken. Kristian Birkeland var en genial oppfinner og den første til å løse nordlysets gåte. Han fant opp kaviar, høreapparater, kanoner uten krutt og metoden for å lage kunstgjødsel – noe som ble starten på et norsk industrieventyr. Dessuten var han verdens første romforsker!

Boken forteller om den unge Birkeland, forskeren Birkeland og oppfinneren Birkeland og gir oss en helt ny forståelse av livet hans. Boken har også en avsnitt om hvordan Kristians siste del av livet var. Det er en lettlest og godt illustrert bok med mange bilder. En bok som passer veldig godt for de yngre, men som helt klart vil være til glede for de litt mer voksne og de eldre også.

Mange gode og kanskje ukjent fakta

Boken inneholder mange gode og kanskje ukjente fakta. Visste du forresten at under sine forsøk med magneter og katodestråler var Birkeland på nippet til å bli den første til å oppdage elektronet?

Dette er en bok som ikke bare forteller historien om Kristian Birkeland, men som også viser hvordan oppdagelsen hans om nordlyset har hjulpet oss i vårt teknologiske hverdag. Denne boken burde havne under mange juletrær denne julen. Boken kommer for salg tidlig i november.

Pål Brekke, solforsker og seniorrådgiver for romforskningskoordinering ved Norsk Romsenter. (Foto: Norsk Romsenter)

Side fra boken

Side fra boken

Side fra boken