Man ikke trenger å være rakettforsker for å jobbe på et rakettskytefelt

Ingrid Hanssen

Skrevet av Ingrid Hanssen, seksjonsleder ved ALOMAR og sivilingeniør i romfysikk

Oppvokst i Forfjord, rett ved kommunegrensa til Sortland, startet jeg utdanningen min på Sortland Videregående Skole, studiespesialiserende retning. I førsteklasse fikk vi tilbud om å delta i en konkurranse NAROM arrangerte i forbindelse med det internasjonale polaråret 2007-2008. Premien var en tur til det som da het Andøya Rakettskytefelt med tre dager undervisning og eksperimenter, oppskyting av modellraketter og et lite innblikk i hverdagen i Oksebåsen. Det var tre spennende dager, men resultatet var allikevel at jeg til lokalavisen bestemt påstod at jeg aldri kom til å jobbe med noe innenfor romforskning.

Etter å ha valgt fysikk og matematikk som fordypningsfag, fikk jeg delta på både European Space Camp og Fysikken i Fokus-leir på Andøya. Det var spennende å få se hvordan livet på et ekte rakettskytefelt var, samtidig som jeg var usikker på om jeg var god nok i realfag til å jobbe der selv.  

Når tiden kom for å søke videre utdanning etter VGS, var planen å søke lærerutdanning i historie! Men, etter å ha trålet internett for å finne studier å «fylle opp» de siste plassene på søknaden med, dukket Romfysikk ved UiT Norges Arktiske Universitet opp. Et øyeblikks nysgjerrighet gjorde at jeg satte det på toppen av lista og sendte søknaden!

ALOMAR. (Foto: Andøya Space)

Gjennom fem års integrert master i romfysikk ved UiT og senere masteroppgave og fast jobb, fikk jeg flere innblikk i livet på Andøya Space Center. Det lærte meg at man ikke trenger å være rakettforsker for å jobbe på et rakettskytefelt! Andøya Space er så mye mer enn bare rakettoppskytinger og nordlysforskning. Aktivitetene strekker seg fra undervisning hos NAROM, helt fra barnehage til pensjonister, til teknologiutvikling, droneaktiviteter, forskningsraketter og ballonger, avansert bakkebasert forskning, forskning og utvikling og rakettbygging.

Det finnes ingen utdanning i rakett-tekniker i Norge

Det høres kanskje høytsvevende ut, det høres ut som mye matematikk og fysikk og gode karakterer. Men vi kan ikke alle være rakettforskere. Noen må være de som holder styr på budsjetter og regnskap. Noen må være de som lager mat og sørger for resepsjon og renhold. Noen må holde orden på datasystemer, og noen må mekke biler.

Det finnes ingen utdanning i rakett-tekniker i Norge. Det er ingen som har fagbrev i å slippe værballonger eller operere lasere. Det er generelt svært mange ting som gjøres ved Andøya Space man ikke kan utdanne seg direkte til. Derfor har vi mekanikere som er raketteknikere. Vi har tømrere og malere som også er ansvarlig for værballonger. Vi har elektronikkingeniører som opererer og reparerer forskningsinstrumenter. Og med utviklingen verden har i dag, er vi alle snart IT-eksperter!

Veiene til jobb ved Andøya Space er derfor mange, og langt fra alle krever at man er romfysiker. Som resten av samfunnet, er vi avhengige av ulike utdanninger, både høyere utdanning innenfor praktiske og teoretiske fag, yrkesfaglig utdanning og ikke minst livserfaring.

Skulle du være neste generasjon arbeidstaker i rombransjen i Norge, kan det også være fint å ha med seg videre at til tross for at Norge er et lite land, har vi en stor rombransje.