Hva slags musikk hører astronautene på når de er i verdensrommet?

Hvilken musikk ville du hørt på, tatt med deg dersom du skulle ut på en lang reise i verdensrommet? Vi har sett på noen spillelister som astronauter har hatt med seg ut i rommet, opprettet av den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA).

Du har kanskje lest boka eller sett filmen «The Martian», hvor skuespiller Matt Damon befinner seg på Mars og blant annet hører på spillelister som noen av astronautene hadde med seg. Det er litt vanskelig å ha kontakt med internett og Spotify dersom du skulle befinne deg på Mars, i alle fall det internett som er begrenset til Jorden.

Musikk i verdensrommet

Kan vi høre på musikk i verdensrommet? Hvis du kunne høre lyden av alt som foregår i rommet, hvordan ville det høres ut? Mange filmer har en slags ambient-lyd som bakgrunnslyd. Hvis du har tilgang til en linuxmaskin, kan du selv lage en slik «støy» med følgende kommando:

play -n -c1 synth whitenoise lowpass -1 120 lowpass -1 120 lowpass -1 120 gain +14

Her kan du høre hvordan denne lyden høres ut:

Fra støy til litt penere musikk, ESA har tidligere jobbet med bandet Vangelis for å lage et album om deres kampanje Rosetta som handlet om en romsonde som reiste ut i solsystemet for å jakte ned en komet, gå i bane rundt den for å studere kometen. I tillegg sende ned en liten robot på størrelse med en vaskemaskin som kulle lande på kometen, drille og gjøre målinger, for så sende det tilbake til Jorden via Rosetta-sonden.

Spillelister fra europeiske astronauter

Lyd er bølger/svingninger som trenger noe materie for å forplante seg, for eksempel for at lyden av en bil skal kunne høres av øret vårt. Er det derimot ingen luft, så kan ikke lyden reise heller og derfor er det vanskelig i et luftfritt rom utenfor atmosfæren vår å høre lyder. Astronauter er jo enten i en romdrakt eller inne på romstasjonen, hvor det er luft og da kan de nyte musikken de har med seg.

For de astronautene som faktisk tilbringer flere måneder på den internasjonale romstasjonen, kan det være greit å ha med seg musikk, selv om de er litt nærmere Jorden og kan koble seg inn på internett. Men hva slags musikk hører de på? Den europeiske romfartsorganisasjonen har en profil på Spotify hvor de har lagt ut spillelister fra forskjellige astronauter. Der kan du se og høre hva de hørte på når de var på romstasjonen, i bane rundt jorden.

Her kan du høre på noen av spillelistene fra ESA: