Hva fidget-spinnere kan lære oss om kosmiske objekter

Fidget-spinnere er idag det som jojo-en eller Rubik’s kube var tidligere. De er leker laget for å holde urolige hender opptatt, i tillegg til å hjelpe på konsentrasjonen. Det har også kommet mange artikler og videoer som går litt i dybden på fysikken bak slike fidget-spinnere.

Spinningsfysikken er et viktig tema i astronomi fordi mange kosmiske gjenstander spinner på samme måte som en fidget-spinner. For eksempel spinner jorden rundt sin egen akse, solen spinner rundt vår galakse og kosmiske gasser spinner når nye stjerner dannes. Å studere disse spinnende kosmiske gjenstandene kan fortelle en virkelig interessant og uventet historie.

En fidget-spinner er en slags stressnedsettende leke som tok hele verden med storm da den kom ut i april 2017. Den ble oppfunnet allerede i 1993, men tok ikke av før i 2017. (kilde: Wikipedia)

Stjerner dannes fra skyer av kosmisk gass som flyter i rommet. Skyene kollapser, blir mindre, tettere og varmere. Når kjernen kommer opp i hele 10 millioner grader vil kjernen danne en ny lysende stjerne.

Når skyen krymper, begynner den å rotere, spinner raskere etter hvert som den blir mindre. Hvis du har spilt med en fidget spinner, vet du at uansett hvor raskt de snurrer, vil de til slutt stoppe helt opp. Dette skyldes friksjon.

I vakuumrommet er det mye mindre friksjon, og nyfødte stjerner burde spinne raskt. Men det vi ser er at de enorme stjernene i universet vårt snurrer mye langsommere enn forventet. Hva kan være årsaken til det, hva bremser de opp?

Astronomer kan ha oppdaget svaret: gasstråler!

Nye bilder har vist at gass strømmer ut av en massiv stjerne, som du kan se på bildet over. Gassen spinner sammen med stjernen, noe som gjør at den mister energi og sakker farten.

For å forstå hvorfor, prøv å spinne på en kontorstol, først med føttene på ned og deretter med beina utover. Du bør legge merke til at du bremser ned når du strekker bena utover. I denne demonstrasjonen er bena gassstrålene, og senker stjernens rotasjon.


Oversatt fra Space Scoop på Space Awareness: Which Will Slow First: a Star or a Fidget Spinner?

ALMA Observes Massive Protostar in Kleinmann-Low Nebula (ALMA / ESO / NAOJ / NRAO.)