Fysiker fredrik skaper nordlys i en flaske og sprer fysikkmagi rundt i landet

I mørketiden er nordlyset godt synlig i Nord-Norge og samtidig er ansatte i NAROM på en landsturné og frister elever i videregående skole med litt fysikkmagi og spennende foredrag.

I disse juletider foregår det i Storbrittania en beinhard konkurranse hvor store butikkjeder sloss om førsteplassen og mest likerklikk og seertall når de lanserer sine helt spesielle julereklamer. En av de største kjøpesenterkjedene John Lewis, har i en årrekke fått stor oppmerksomhet og har laget veldig følelsesladde reklamefilmer.

Forskning på nordlys

En annen kjede, ASDA, har kanskje ikke like stort omdømme når det kommer til disse julereklamefilmene, men fanget likevel oppmerksomheten min i år. Årsaken til det er ikke at den ikke er rørende, noe den også er, men at den fokuserte på nordlyset.

«Nordlyset er en konsekvens av at partikler fra solen kolliderer med partikler i jordens øvre atmosfære.»

Nordlyset er jo noe vi er litt opptatt av her i Nord-Norge, og enda mer på Andøya Space Center, hvor nordlyset har blitt forsket på gjennom en lang rekke forskningsraketter (også kalt sonderaktter) skutt herfra.

Mange forskere og rombyråer verden rundt kommer til Andøya Space Center for å studere nordlyset, som ligger rett over hodene våre. I 1962 ble den første forskningsraketten skutt opp fra Norge og flere av rakettene som skytes opp herfra (eller på Svalbard) er forskningsraketter som studerer atmosfære og nordlys. Dette kan for eksempel være for å kartlegge høyden, variasjoner i elektriske og magnetiske felt, partikkeltelling og mye annet.

Lidar er kort forklart en blanding av laser og radar, og på mørke, klare kvelder kan man observere disse laserlysene som skyter opp og ut i atmosfæren, i ekte Sci-Fi stil. Bilde: ASC/ Leif Jonny Eilertsen
I tillegg til raketter brukes lidar, som kort forklart en er blanding av laser og radar. På mørke, klare kvelder kan man observere disse laserlysene som skyter opp og ut i atmosfæren, i ekte Sci-Fi stil. Her fanget sammen med nordlyset. Bilde: ASC/ Leif Jonny Eilertsen

Hensikten med rakettene og forskningen har vært å forsøke og forstå hvordan nordlyset fungerer og dermed også hvordan solen vår fungerer. For nordlyset er en konsekvens av at partikler fra solen kolliderer med partikler i jordens øvre atmosfære.

Nordlys på TV og fysikkmagi på turné

Så hva skjer i denne ASDA julereklamen da? Jo, en jente (Tilly) har lyst å skape litt glede i området hun bor i og får en ide om hvordan hun kan samle inn litt nordlys (for det er jo litt gjenglemt magi etter julenissen) i en flaske. Når hun først har det i en flaske kan hun dele denne magien med de rundt seg og slik skape glede der hun går. Veldig koselig reklamefilm. Det er forresten også hyggelig at de gjør dette gjennom en oppfinnerjente eller ingeniørtype som hun tydelig er.

I disse førjulstidene er NAROM også ute på et spesielt oppdrag, nemlig å besøke videregående skoler rundt om i landet og spre litt glede og kunnskap om fysikk – #fysikkjærleik – som noen ville kalle det. Fysikken i fokus er et rekrutteringsprogram vi bruker i samarbeid med fylkeskommuner for å få flere til å velge fysikkfag og kanskje senere en karriere i teknologi- og romfartsbransjen.

Nordlys på en flaske

Til skolene reiser vi to og to. En av våre fysikere/lærere forteller om spennende emner innenfor fysikkens verden og Fysiker Fredrik gir elevene et spesielt og lærerikt fysikkshow, hvor han blant annet skaper nordlys i en flaske. Ja, du hørte riktig! Fredrik reiser rundt i landet og skaper glede og fysikkmagi med nordlys i en flaske, på samme måte som Tilly i reklamefilmen fra ASDA går rundt og skaper glede med nordlyset hun samlet opp i sin flaske.

Tilly samlet inn nordlyset ved å bruke en innretning hun bygde med en flaske festet ytterst som ble heist opp i atmosfæren, men hvordan klarer egentlig Fredrik å lage nordlys i en flaske?

Etter å ha tatt en prat med Fredrik forteller at han bruker borsyre til å gjenskape den grønne fargen i nordlyset. Denne blander han med metanol, som er en brannfarlig og veldig giftig veske, også kalt tresprit. Til slutt blandes svovelsyre inn som fungerer som en katalysator i reaksjonen.

Når disse tre ingrediensene er godt blandet i flaska, slipper han oppi en fyrstikk og da brenner dette fint og avgir denne grønne fargen som du kan se i videoen over.

God førjul og husk å spre litt jul- og realfagsmagi rundt deg :-)