Blir månen faktisk blå på Halloween?

Du synes kanskje at Halloween er veldig spennende, og med en fullmåne blir det litt ekstra nervepirrende! I skumle filmer ser det ut som det alltid er fullmåne når det er Halloween, men i virkeligheten skjer det bare to-tre ganger på 100 år.

Som om ikke 2020 er spesielt nok som det er, er 31. oktober ekstra spesiell i år. Ikke bare er det fullmåne og Halloween samtidig, det er også noe som kalles en blå måne 🔵. Det høres kanskje rart ut, men det betyr ikke at månen er stor og blå og ekstra spøkelsesaktig altså, uttrykket betyr egentlig noe helt annet.

En helt spesiell måned

Månen 🌕 er som en refleks som lyser i natta, og den lyser fordi sola skinner på den. Når månen går rundt jorda vil vi ikke alltid se hele den siden av månen som er opplyst av sola, og det ser ut som deler av den forsvinner, og kommer tilbake, dette kaller vi månefaser og det tar en hel måned for månen å gjennom alle fasene. Når sola og månen står på hver sin side av jorda ser vi hele månen opplyst og vi får fullmåne, det skjer hver 29,5 dager. En måned har 30 eller 31 dager (bortsett fra februar, da, som bare har 28) og derfor ser vi vanligvis fullmånen bare en gang hver måned.

Men… denne gangen skjer det noe helt spesielt. Fordi det var fullmåne 1. oktober har månen hatt tid til å gå en runde rundt jorda før måneden er over, og derfor blir det fullmåne enda en gang i oktober, og det på selveste Halloween. Når det er fullmåne to ganger i samme måned, kaller vi det en blå måne.

Blåmåne i gamle dager

Det er ingen som vet helt sikkert hvorfor vi kaller det blå måne 🔵, men forskere har funnet ut at uttrykket ble brukt allerede for flere hundre år siden, og det har bare blitt sånn at vi fortsetter å si det. Selv om en blå måne ikke er blå, hender det faktisk en sjelden gang at månen faktisk blir det. Om månen plutselig skulle få en blå farge betyr det at det er mye aske eller røyk i atmosfæren vår. Det kan skje hvis det er store vulkanutbrudd, for eksempel. Her i Norge får vi nok ikke se en blå blåmåne denne gangen, men noen steder i Amerika, hvor det er store skogbranner kan det være nok røyk i atmosfæren til at det vil se ut som månen er blå.

En blå måne brukes ofte i sammenheng med ting som er litt skumle og unaturlige, og det synes jeg gjør det ekstra spennende når det er Halloween. Gammel overtro, eventyr og myter forteller om at alt er så mystisk når månen er blå, noen mente at det ikke engang var en ekte måne, men noen som forsøkte å lure oss til å tro det, og da kunne mye rart skje. Det er en morsom historie, synes jeg, men i gamle dager syntes de det var kjempeskummelt.

Rød planet på himmelen

I tillegg til at vi kan gå ut og se på en blå måne (som ikke er blå) på Halloween, kan vi også klare å se en rød stjerne klart på himmelen. Det er planeten Mars 🔴 som er veldig nær jorda akkurat nå og derfor kan vi se den veldig godt. Jeg liker å stå ute om kvelden og se opp på Mars på den mørke himmelen og tenke på at nå er det faktisk tre raketter på vei til den røde planeten.

Både NASA fra Amerika, og CNSA fra Kina har sendt romfartøy med rovere som skal lande på Mars i februar 2021, og De Arabiske Emirater har sendt en satellitt som skal ta prøver av atmosfæren. Vi klarer jo ikke å se de tre rakettene, men jeg kan late som. Tenk så spennende det hadde vært å få være med på den turen.

Om vi får se en blå måne eller en rød planet på himmelen på Halloween, tror jeg uansett du vil få en super kveld, selv om den vil bli litt annerledes dette året. Husk å vaske labbene og ta vare på hverandre!

🎃 Halloween-hilsen 🦇 fra Teddynauten