Bak hypen: supermåneformørkelse

Hvordan var det egentlig å stå der ute under supermåneformørkelse? Vi tok en kort prat med Alexander for å dykke litt dypere inn i fenomenet.

En supermåneformørkelse oppstår når en fullmåne inntreffer mens månen er på det punktet i banen sin som er nærmest jorda, samtidig med en total måneformørkelse. Når månen er på sitt nærmeste til jorda, resulterer dette i at den ser opptil 14 prosent større ut i diameter. Derav navnet supermåne. En total måneformørkelse oppstår når solen, jorda og månen står på en rett linje.

Månen «vokser» feil vei

Det er lett å bli fascinert av slike fenomener, selv om det egentlig ikke er så veldig unaturlig. Det kan jo fort forveksles med en vanlig månefase, bare i litt raskere tempo, men det som er litt av det underlige er jo at månefasene gikk feil vei. Og mye raskere enn normalt.

Fysiker Alexander Biebricher ved NAROM, Andøya Space Center ble intervjuet av NRK P1 Nordland både tidlig på morgenen og tidlig ettermiddag denne dagen når formørkelsen skulle finne sted. Du kan høre intervjuene på følgende to lenker:

Bak hypen

Hva er det egentlig som er så spesielt med en supermåneformørkelse? Vi tok en kort prat med Alexander om dette for å dykke litt dypere inn i dette. Under kan du se intervjuet med han.

Supermåneformørkelsen 31 januar 2018 (Foto: NAROM)

Supermåneformørkelsen sett fra Andhuet på Andøy (Foto: Bente Jensen)

Månen (Foto: NAROM)

Utsikt fra fyret på Andenes (Foto: NAROM)

Alexander Biebricher ved fyret på Andenes (Foto: NAROM)

A NASA camera captures a dramatic view of Earth and the moon from 1 million miles away.