Påmelding

MESSAGE

Be om tilgang

Vennligst skriv inn din registrerte e-postadresse og du vil motta en innloggingslenke i innboksen din. Denne funksjonen bruker cookies for å fungere.

Tusen takk for din forespørsel. Dersom du er oppført i våre systemer vil du nå motta en innloggingslenke i innboksen din.

Nordic ESERO - CanSat for nordiske lærere - Trondheim

Beskrivelse

Nøkkelinfo

 • Sted
  Trondheim
 • Første kursdag
  17.09, 2018
 • Siste kursdag
  18.09, 2018

NAROM samarbeider med Skolelaboratoriet ved NTNU og Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA) for å arrangere kurs for videregåendeskoleelever og lærere. Cansat er et læringsprosjekt som er relativt billig for skolene å delta på, man kan selv velge hvor mye man vil gjøre ut av det og hvor mye tid man vil bruke, og det gir elevene mulighet til å ha ansvaret for et prosjekt, sette opp budsjett, lage mekaniske og elektroniske løsninger i brusboksen og programmere elektronikken. Selve hjertet i brusboksen består av et elektronikk-kort med mikroprosessor på som er veldig enkelt å programmere (benytter Arduino) og er laget for å få elever til å lære programmering. Utfordringen for gruppen med elever er å holde seg innenfor begrensninger på kostnad, tidsbruk, vekt og ikke minst volum i og med at "satellitten" skal bygges inn i en brusboks.

Det hele monteres i en brusboks (CanSat) og slippes fra ballong/rakett/drone. En CanSat er en liten satellittmodul (sonde) som skal kunne slippes fra en rakett, drone eller en ballong, og sveve tilbake til bakken i fallskjerm. På vei ned skal den gjøre ulike målinger som sendes til en bakkestasjon. Utfordringen er å holde seg innenfor begrensninger på kostnad, tidsbruk, vekt og ikke minst volum. Satellittmodellen skal bygges inn i en boks på størrelse med en 0,33 liters brusboks. En CanSat inneholder instrumenter, strømforsyning, databehandlingsenhet og kommunikasjonssystem som i virkelige satellitter. Les mer om CanSat konseptet og tilgjengelige undervisningsressurser her.

CanSat er blitt et internasjonalt vellykket konsept for å kunne tilby studenter og elever et spennende og lærerikt "rom-prosjekt", og for å skape økt interesse for realfagene og teknologi. Konseptet passer godt inn i faget Teknologi og forskningslære i den videregående skolen og valgfagene Teknologi i praksis, Programmering og Forskning i praksis i ungdomsskolen.

Målgruppe:

Realfagslærere

Overordnet læeringsutbytte:

Målet med kurset er å gi nordiske realfagslærere i videregåendeskole og ungdomsskole en generell innføring i et romrelatert prosjekt som kan tas i bruk i undervisningen på egen skole. 

Læringsutbytte:

 • praktisk erfaring med elektronikk og måleteknikk
 • erfaring med å bygge en sonde med elektroniske sensorer
 • introduksjon til programmering av Arduino
 • praktisk arbeid med datalogging og overføring av måledata mellom sonde og bakkestasjon via radio.
 • eksempler på hvordan bruke CanSat i undervisningen 

Tid og sted:

Oppstart mandag 17. september kl 0900 - avsluttning 18. september kl 1600

Sted

Trondheim, NTNU ved Skolelaboratoriet, Gløshaugen

Søknadsfrist:

Mandag 18. juni 2018. Maks 24 plasser, fortløpende opptak. Kurset er pr 24. mai fulltegnet. Dersom du ønsker å stå på venteliste i tilfelle det blir noen ledige plasser, send e-post til post@narom.no

Faglig innhold (bl.a):

 • Forelesninger om CanSat, elektronikk, trådløs overføring og lagring av data og sensorer 
 • Introduksjon til Arduino programmering 
 • Praktisk arbeid, bygging, lodding og testing
 • Eksempler på hvordan du kan bruke CanSat i undervisningen din 

Kursavgift

Kurset gjennomføres som en del av Nordic ESERO prosjektet og er gratis for deltakere fra Norge, Sverige og Finland. Man må selv dekke kostnader for reise og overnatting.

Samarbeid

Kurset arrangeres i samarbeid med ESA, Nordic ESERO og NTNU.